İktidarı nasıl bilirdiniz? Çekirge sürüsü istilası!

“Evlat olsa sevilmez” diye bir tabir var. O kadar meymenetsiz, o kadar bereketsiz, o kadar nursuz ki diye anlıyorum bu tabiri ben.

Müflis iktidarın halipürmelalini en çok da bu tabir tarif ediyor diye düşünüyorum. Böyle anmak sanırım hakkaniyet sınırlarını aşmaz.

Nasipsizlikten değil arsızlıktan bahsediyorum, lütfen karıştırılmasın.

Geçen yıl Afrika olağanüstü bir çekirge sürüsü istilasına uğramıştı. Milyarlarca çöl çekirgesi önüne çıkan her şeyi kurutmuştu. Ugandalı bir çiftçinin tabiriyle, “Eğer bir defa tarlanıza girerlerse tümüyle yok ediyorlar.”

İktidarın 20 yıldır Türkiye’de yaptığı bundan farklı değil. Bir kez “tarlamıza” girdiler ve tümüyle yok etmeden bırakmak istemiyorlar.

Toplumun çoğunluğu için iktidarı “Nasıl bilirdiniz?” sorusu aleniyet kazanmış durumda. Filmin sonunu beklemeye gerek var mı? Kötü adamlar sonunda nedamet getirip tövbe etmeyecekler.

Aksine oyunu çirkinleştirmeye devam edeceklerini, unutanlar ve umutlananlar için olsa gerek, tekraren hatırlatmaya devam ediyorlar. Arlanmak yok, pişkinlik çok, yola devam!

Maskesizlikle başlayıp, aşısızlıkla geçen sürenin faturası kaçınılabilir ilave yüz binlerce hasta, on binlerce ölüm oldu. Ne bir üzüntü, ne bir özeleştiri; Sağlık Bakanına bakarsanız destan yazdılar.

Marmara müsilaja boğuldu, koca deniz öldü, ölecek. Çevre Bakanına bakarsanız efsane temizlik yaptılar. Planları hazır. Üç vakte bebeğini yüzdür bir deniz olacak Marmara. 20 yıl değil de 20 gün önce iktidar olmuşlar gibi.

Bir de helallik mevzuu var. Kul hakkı yenmiş ki helallik isteniyor. Peki, o helalliği kim verecek? Nedametin olmadığı yerde helallik olur mu? Diyorlar ya “çatlasanız da, patlasanız da, söke söke…”

Hesap meselesi çok önemli. Adalet olacaksa, vicdanlar huzura kavuşacaksa bu ancak hiç kimsenin yaptığının yanına kâr kalmadığını, kalmayacağını sağlamakla mümkün. Dünün üzerine bir bardak soğuk su içerek değil.

Eşit, özgür ve adil bir dünya istiyorsak unutmamak zorundayız. Hatırlamak yaşamaktır. Yeni bir dünyayı unutarak değil hatırlayarak inşa edebiliriz.

Yorumlar kapalıdır.