DART, görevimiz tehlike

Gündemin yoğunluğu, Altılı Masa adayının kim olacağı sorusu veya sosyalist bir program çerçevesinde nasıl birleşebileceğimizin mücadelesi verilirken, Avrupa enerji kriziyle karşı karşıya. Çoğu üretim ve ısıtma projesini Rusya’dan gelecek doğalgaza göre yapan Avrupa devletleri şimdi kara kara düşünüyor. Aslında biz de buna hazır değiliz, depolarımızda sadece 2 hafta yetecek doğalgaz stoğu var! Tabii bunların yanında bir de dünya ve onun geleceğini ilgilendiren bir uzay görevi gerçekleşti, gerçekleşiyor, adı DART.

“Sakın Yukarı Bakma”

DART projesi yani Çift Asteroit Yönlendirme deneyi, yaklaşık 11 milyon km uzaklıktaki Dimorphos asteroidini hedef almaktaydı ve Kasım 2021’de fırlatılan uzay aracı yaklaşık 10 ay sonra belirtilen asteroidi 26 Eylül sabah saatlerinde vurdu. Bu görev şu açıdan önemli; milyarlarca yıllık dünya tarihi ve insanlık medeniyeti boyunca uzaydan gelecek gök cisimlerine karşı tamamen savunmasızdık, bu deney aslında buna cevap için ilk adım olarak bakılabilir. 540 kg ağırlığa sahip DART uydusunun Dimorphos’a 24 bin km bağıl hızla çarpması planlandı, bu sayede Dimorphos’un Didmyos etrafında dönüş yörüngesini 11 saat 55 dakikadan 11 saat 45 dakikaya düşürmesi öngörülüyor. Bu sapma size küçük gibi görünebilir, ama uzun yörüngesel hareketlerde açısal değişimler, dünyamızı hedef tahtasından alabilir.

Mavi, soluk ve yalnız gezegen

Bu gelişme gezegenimizi, başıboş gök cisimlerine karşı korumak için ilk ciddi adım. Dünya bundan önce beş büyük yok oluş gördü ve bunlardan bize en yakını, yani dinozorların neslinin tükenmesine ve dünyadaki canlı popülasyonun yüzde 75’inden fazlasının yok olmasına neden olan asteroit kaynaklıydı. 43 bin km/sa. hıza ve 12 km çapa sahip olduğu düşünülen asteroit, Dünya’ya çarptığında 180 km genişliğinde krater ve etkisi 100 binlerce yıl sürecek felaket zincirine sebep oldu. Bu açıdan bu misyonun ilk adımı olarak ne kadar değerli olduğunu tahmin edebiliriz.

Amaç sadece gezegen savunması mı?

Ne yazık ki değil, projenin gizli amacı aslında önceki yıllarda da gündeme gelen uzay madenciliği ve sermaye çıkarlarına yönelik yeni sektörler yaratma çabası. Şimdiden asteroitlerdeki altın, gümüş, plütonyum, lityum ve daha çeşitli metallerin analizlerini çıkartıp, onları getirmek için maliyet planlamalarına girişmiş durumdalar. Ve bunları yaparlarken, gezegenimiz de derinleşen iklim krizi ve tükeniş ile karşı karşıya. Ayrıca, NASA’nın bütçe kesintilerinden dolayı, DART uydusunu uzaya çıkartan SpaceX yani Elon Musk’ın şirketi.

Ne yapmalı?

Dünya’ya ufak boyutlu yüz binlerce meteorit çarpıyor ama yapılan tahminlere göre bunların sadece 17 bini atmosferi geçebiliyor. Aslında bu bizim ne kadar hazırlıksız olduğumuza ve emeğimizin ve sermayemizin ne kadar da boş ve yanlış işlerde kullandığına dair bir örnek ve uyarı. Çünkü hazır değiliz ve kapitalizm, sermaye bu hazırlığı gerçekleştiremeyecek. İnsanlık pandemiyle beraber bu plansızlık ve kâr hırsının öngörüsüzlüğünü hem maddi hem de manevi fazlasıyla ödedi. Bunun bir daha olmaması ise örgütlü toplum ve bilim ile doğayı esas almış sosyalist bir programla mümkün.

Yorumlar kapalıdır.