İUB-DE heyeti Ukrayna’da solla ve militan sendikalarla bir araya geldi

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) heyeti, sol partiler ile gruplara ve militan sendika sektörlerine yardım etmek için ikinci kez Ukrayna’ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Bir önceki dayanışma ziyareti Mayıs ayındaydı. Heyete İspanya Devleti seksiyonumuz olan Enternasyonalist Mücadele’den M. Esther del Alcázar ile Josep Lluís del Alcázar ve Türkiye seksiyonumuz İşçi Demokrasisi Partisi’nden Sedat Durel katıldı.

19 Kasım’da Ukrayna’nın başkenti Kiev’e varan heyet, işgal karşıtı Ukraynalı savaşçıların gönüllü ağının sözcüsü Sergei Movchan tarafından, ilk ziyarette olduğu üzere bir kere daha karşılandı.

Kyvy Ryh madencilerine ve demiryolu işçilerine topladığımız yardımları ulaştırdık

İUB-DE heyeti, başkent Kiev’den, Ukrayna’nın en önemli şehirlerinden biri olan ve bir madencilik ve metalurji şehri Kyvy Rih’e ulaşmak için bir gece treni ile Ukrayna’nın güneydoğusuna gitti. Heyet Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’na, sendikanın cephede bulunan yoldaşlarına göndermek istediği telsizleri ve kışlık termal giysileri orada teslim etti. Madenciler sendikasının 1000’i cephede olmak üzere 6000 üyesi var. Sendika, İUB-DE heyetine birkaç gün önce cephede iki madencinin öldüğünü aktardı. Bu sendika cephede şimdiden 42 şehit vermiş durumda. Sendikanın aynı zamanda aynı şehirde bulunan büyük çelik fabrikasında örgütlenme faaliyetleri ve cephede çalışan üyeleri de var.

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası, mücadelelerinin Rus yenilgisini ön planda tuttuğunu ancak madenlerin sahibi olan bir oligarşi ile sendikal hakları kısıtlayan yasalar uygulayan Zelenski hükümeti ile hala karşı karşıya olduklarını da unutmadıklarını aktardılar. Bu ikili mücadeleyi bize açıklayan sendikalı işçiler, “asıl odak noktasının cephe olduğunu ama kendilerinin hükümet politikalarını unutmadığını ve mücadeleden vazgeçmeyeceklerini” ilettiler. Ayrıca hükümetin cephedeki askerlere çok az kış malzemesi göndermesini de kınadılar. Bu nedenle ikmal kaynaklarına sahip olmak oldukça önemli; zira İUB-DE heyeti havanın gerçekten çok soğuk olduğunu ve kışın kapıda olmasının ülke içinde kaosa neden olduğunu raporladı.

Kryvy Rih’de Bağımsız Demiryolu İşçileri Sendikası’na da ikinci teslimatımızı ilettik. Sendikalı işçiler, Ukrayna’da 200 bin demiryolu işçisi olduğu için demiryolu işçilerinin taşıdığı ekonomik ve sosyal ağırlığın önemini vurguladılar. Ukrayna’da demiryolları devlete ait ve bu nedenle de muhtemelen Avrupa’nın en büyük halka açık şirketi. Sendika, İUB-DE heyetine aynı zamanda hükümetin demiryollarını özelleştirme planlarını engellemeye çalıştıklarını aktardı. Şu anda demiryollarının çok kârlı bir bölümü var ki, o da mal taşımacılığının yapıldığı bölüm ve hükümet de bu bölümün tamamını özelleştirmek istiyor. Sendika daha sonra heyetimize, lokomotifleri tamir ettikleri atölyeleri de gösterdi.

Cepheden 40 kilometre uzaklıktaki Zaporijya ziyaretimiz

Ardından İUB-DE heyeti otobüsle birkaç saat içinde Ukrayna’nın elinde bulunan Zaporijya şehrine vardı. Heyet, Zaporijya’da cephe hattına en yakın yerdeydi. Şehir, Dnipro Nehri üzerinde yer almakta. Şehrin 40 kilometre güneyinde cephe hattı bulunmakta ve nehrin diğer tarafında da Rus işgali altındaki ünlü nükleer santral mevcut.

Heyetimiz orada yerel demiryolu sendikası ile bir araya geldi. Burada sendikanın sahip olduğu Direniş Evi’ne gıda yardımı yaptık. Şehirdeki bir toptan satış merkezinden satın aldığımız gıda yardımını alacak olan çok muhtaç haldeki 79 aile mevcuttu. Heyet olarak sendikanın talep ettiği ürün listesine uyduk. Her biri un, yağ, şeker, konserve et içeren 79 parçalık alışveriş kutuları, aynı zamanda makarna, mercimek ve çocuklu aileler için süt konsantresi de içeriyordu. Bunlar, İUB-DE seksiyonlarının dayanışmayla topladığı mali yardımlarla satın alındı.

İUB-DE’nin bu yardımları derhal kamyonla, Zaporijya demiryolu terminalinin bulunduğu lokomotif depolarının içindeki sendika ofislerine taşındı. Her birinin teslimatı aldığına dair bir belge imzaladığı ve herkese aynı miktarın verildiği bir yardım listesinde yer alan yoldaşlar sendikanın ofisine gelmeye başladı ve yardımlarını aldılar. Yardım kutuları arasındaki tek fark, küçük çocuklu aileler için ekstra verilen süt ürünleriydi. Bunun haricinde bütün yardımlar herkese aynı miktarda verildi ve bunların karşılığında bir makbuz imzalandı. Ukrayna’da şu anda bir gıda krizi yaşanmakta ve bu, sosyal olarak kaotik bir durum yaratıyor.

İUB-DE heyetinin yardım malzemeleri kamyonlara yükleniyor.

Yardım malzemeleri dağıtılmaya başlandığında, bazı uçaksavar bataryaları, İUB-DE heyetinin bulunduğu yerde bir Rus füzesini düşürdü. Rus füzesinin düşürülmesi alkışlarla karşılandı. Heyetteki yoldaşlarımız bunun büyük bir duygusal an yarattıklarını kaydetti. Ardından, yardım için bir minnettarlık göstergesi olarak, sendikalı aileler İUB-DE heyetine birkaç gün önce yakınlara düşen bir Rus füzesinden parçalar hediye ettiler ve bunun için, füzeden demir parçaları kesildi. Bütün bu saldırılar, esas olarak ülkenin doğu kesimini vuran füze saldırıları dalgasının bir parçası. 

Heyetimiz gece trenle Kiev’e geri döndü. Bu tur boyunca yoldaşımız Sergei rehberlik görevini üstlendi ve çeviriye yardımcı olmak için heyetimize eşlik etti.

Bu malzeme teslimatlarının dışında, gezinin tamamı Ukrayna solu ve bağımsız ve militan sendikalarla ilişkilerin derinleştirilmesine hizmet etti. Mayıs ayındaki ilk teslimattan bu yana, mevcut ziyaretimiz içinde birlikte çalıştığımız dayanışma kampanyası çevresinde yer alan gençlik sektörleri hakkında daha fazla bilgi edinmek, deneyimlerini ve yaptıkları çalışmaları öğrenmek için bir fırsat oldu. Bu gençlik sektörü kendisini anti-otoriter olarak tanımlıyor ve içinde anti-faşist ve anarşist kesimler de mevcut; aynı zamanda cephede çarpışan yoldaşları da bulunmakta.

Ele geçirilen bir Rus füzesinin kalıntıları.

Öte yandan bu ziyaret, kısa bir süre önce ilk ulusal etkinliğini gerçekleştiren Sosyal Hareket ile tartışmamızı derinleştirmemizi de sağladı. Sosyal Hareket, işçi ve emekçilerin bir partisini inşa etmek isteyen ve sosyalizmi hedefleyen bir hareket. Ve bu hareket, programını yalnızca Rus işgaline karşı mücadeleyi desteklemek için değil, aynı zamanda ülkenin gelecekteki yeniden inşası sorununu da belirlemek için tartışmaya başladı. Çünkü yeniden yapılanma meselesi şu anda Ukrayna’da tartışılıyor. Ukrayna’da nasıl bir yeniden yapılanma olacak? İşgal başlayınca ülkeden kaçan aynı oligarkları, yine ülkedeki denetim merkezlerine geri getirecek bir yeniden yapılanma mı olacak? Yoksa yeniden yapılanma anı geldiğinde ihtiyaçlarına cevap verilecek olanlar, direnen ve cephenin ön saflarında yer alan işçiler mi olacaklar? Bu ikilem bugün temel önemde. Dolayısıyla artık mesele sadece savaş meselesi değil, yeniden yapılanma da masaya yatırılıyor ve bu, Sosyal Hareket’ten yoldaşlarla yaptığımız dostça tartışmanın bir parçası.

Yorumlar kapalıdır.