Filistin’de direnişe tam destek!

Bu sene İsrail Apartheid’ı Haftası’na, 7 Ekim’de gerçekleşen El Aksa Tufanı operasyonunun ardından Siyonist İsrail’in başta Gazze’ye yönelik olmak üzere başlattığı saldırganlığın yarattığı yıkımın atmosferinde giriyoruz. Korsan devlet İsrail’in soykırım metotlarıyla sürdürdüğü saldırılar beşinci ayı doldururken, bu saldırılarda yaralanan Filistinlilerin sayısı 70 bine ulaştı, katledilen Filistinlilerin sayısı ise 30 bine dayandı. Maalesef enkaz altında yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısını ise hâlâ tam olarak bilmiyoruz.

İsrail uluslararası alanda yalnızlaşıyor

Bütün bu insani dramın ortasında bir yandan da Güney Afrika hükümetinin Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) açtığı dava devam ediyor. İsrail’in soykırım suçlusu olduğunu iddia eden davayı Siyonist suç makinesinin suçlarını teşhir etmesi açısından önemli bulsak da 75 yıldır süren işgalin uluslararası anlaşmalara rağmen devam ettiği gerçeğini de unutmuyoruz. Esas önemli olanın ise, Güney Afrika’nın başlattığı ve birçok ülke hükümetinin de İsrail’e karşı yer almasıyla devam ettiği süreç olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla bu dava İsrail’in yalnızlaşmasının bir ifadesi olarak görülebilir. ABD’yi temsilen davada bulunan Richard Visek, İsrail’in kendini savunma hakkının göz ardı edildiğini iddia ederek işgali meşrulaştırırken bir yandan da barış için iki devletli çözüm planını önerdi. Emperyalist güçlerin temsilcileri ne derse desin, Filistin halkı iki devletli çözüm planının bir yalandan ibaret olduğunu, Oslo görüşmeleri sonrasındaki süreç boyunca yaşadıklarından çıkardığı derslerle acı bir şekilde öğrendi.

İsrail Gazze’de hedeflerine ulaşamazken, ateşkes müzakereleri sürüyor

Geçtiğimiz ayki yazımızda, İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı operasyonda hedef olarak belirlediği hiçbir başlıkta bir ilerleme kaydetmediğini ifade etmiştik. Bu durum ciddi oranda hâlâ geçerliliğini koruyor. New York Times’ın Amerikalı yetkililere dayandırdığı habere göre direnişin başından beri yinelediği Hamas’ın tünel ağının büyük bölümünün sağlam kaldığı düşünülüyor. Yetkililer, İsrail’in Hamas’ın askeri kapasitesini ortadan kaldırma hedefine ulaşamayacağını düşünüyor. Ayrıca işgalin defalarca kontrol altına aldığını iddia ettiği Gazze’nin kuzeyinde en az 5 bin Hamas savaşçısının hâlâ mevcut olduğu iddia ediliyor. Gazze ve Batı Şeria’da İsrail’in işgal güçlerine karşı direniş sürerken, diğer yandan da ateşkes görüşmeleri devam ediyor. 13 Şubat’ta Kahire’de gerçekleşen arabulucular aracılığıyla gerçekleşen görüşmede İsrail, Filistin direniş güçlerinin şartlarını kabul etmemişti. Direniş şartları şöyleydi: İşgal güçlerinin Gazze Şeridi’nden çekilmesi ve şeridin yeniden inşası, yerlerinden edilmiş Filistinlilerin geri dönmesi ve esir takası anlaşması. Fakat devam eden görüşmelerin sonuçlanıp sonuçlanmayacağını kestirmek kolay değil. 

Bu noktada bize düşen görev ise Filistin direnişinin kazanması ve Gazze’nin Siyonizmin mezarı olması için seferber olmaya devam etmek. Bu seneki İsrail Apartheid’ı Haftası’nda BDS Filistin İçin İsrail’e Boykot grubu öncülüğünde İsrail’le askeri, ticari vb. bütün ilişkilerin kesilmesi talebini yükseltelim. Nehirden denize özgür Filistin için uluslararası seferberliği büyütelim.

Yorumlar kapalıdır.