Filistin’le dayanışmak, Siyonist rejimi boykot için Filistin İçin Öğrenci Çalıştayı!

Filistin İçin Öğrenci Dayanışması’nın organizatörü; BDS Türkiye ve Filistin Gençlik Hareketi’nin (PYM) katılımcısı olduğu Filistin İçin Öğrenci Çalıştayı gerçekleştirildi.

Talepler ekseninde seferberlik çağrıları dünyanın her yerinde yükseliyorken, Birzeit Üniversitesi öğretim üyesi bir katılımcı çevrimiçi bağlantı ile öğrenci hareketinin mücadelesinin Filistin mücadelesindeki önemini anlatı:

“Bu protestolar sömürge temsilcilerinin normalleştirme ve işgal girişimlerine karşıdır… Yapılan her şey, büyük ve küçük gösteriler, protestolar, eylemler, soykırımı durdurmak için bir güç oluşturuyor.  Dünyanın dört bir yanındaki öğrenci hareketlerine güveniyoruz. Onların gücü soykırımı durdurmak için yeterli olabilir… Dünyanın her yerindeki öğrenci hareketleri kendi üniversitelerine ve hükümetlerine baskı yapabilecek güce sahip. Amaç, kendi hükümetlerinin işgal devletiyle yaptığı anlaşmaları sona erdirmek.”

Birzeit’ten Londra’ya, Siyonizm’e karşı mücadelede öğrenci hareketleri dayanışma içerisinde!

Palestinian Youth Movement İngiltere aktivisti bir arkadaşlarımız anlatıyor:

“Bizim en büyük politik motivasyonumuz, yoldaşlarımızın kendilerini, sadece bir dayanışmadan çok mücadelenin öznesi olarak görmeleri. Birçok genç insanın kendilerini sadece dayanışma örgütleri olarak görmelerinin sebebi çok fazla dayanışma örgütünün var olması. Bu yeterli değil. Bizim amaçlarımızdan bir tanesi dayanışma araçlarımızı etkisiz haline getirenlere karşı mücadele etmektir. Enstitüler kurmaya çalışıyor ve Filistin’in nehirden denize kadar özgür olmasını savunuyoruz. Yapmaya çalıştığımız en büyük politik hareket ise enternasyonal bir direnişi normalleştirmek.”

Siyonizm ve 7 Ekim

Kökenleri 1882 yerleşimci göç dalgalarına dayanan, 1948-49 ile Filistin topraklarında açık işgali başlatan Siyonist rejimin, işgalci ve soykırımcı politikalarına karşı Filistin halkı direnmeye devam ediyor. Bu anlamda 7 Ekim, direniş ve Apartheid rejiminin işgaline karşı bir başkaldırı harekatı olarak başlarken, Filistin İçin Öğrenci Dayanışması adına söz alan Enes Karakaş, 7 Ekim ile başlayan süreci ve taleplerimizi anlattı:

“7 Ekim’den sonra korsan devlet Siyonizm’in yenilmez imajı yerle bir oldu. Birçok emperyalist devlet saldırıları kınadı. Bugün Gazze’de bir soykırım yaşanıyor. Buradan İsrail’in projesinin ne olduğu anlaşılıyor. Saldırı Gazze’den geldi, peki İsrail neden Batı Şeria’ya da saldırıyor? Aslında bu bir ulusun yok edilmesi projesidir… Siyonizm, Filistin’deki bütün zenginlikleri yok etme ve her şeye el koyarak yeni bir ulus inşa etme projesidir… Filistin İçin Öğrenci Dayanışması olarak bir çağrı yaptık ve talepler sunduk: İşgalin sona erdirilmesi, Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkı. Bize göre İsrail korsan bir işgalci devlettir, bir Apartheid rejimidir. Meşru değildir… Oslo Süreci de çok önemli noktalarından bir tanesi. Filistin içindeki bölünme noktalarından bir tanesidir. İki devletli çözüm denendi. Emperyalist güçler bu süreçle Filistin direnişine boyun eğdirmek istediler…

Ne yapmalıyız? 7 Ekim önemli bir kırılma noktasıydı. Filistin direnişi inisiyatifi ele geçirdi. İsrail’in yenilebileceği anlaşıldı ve İsrail uluslararası arenada yalnızlaştırıldı. Uluslararası örgütlerin inisiyatifi sınırlı ama yine de durumu değiştirmek açısından önemli. BDS ile birlikte her ülkede kampanyalar düzenlendi. Biz de bunu yapıyoruz, özellikle üniversiteler içinde… İsrail’in tüm kurumlarıyla varlığının sona ermesi ve direnişin zaferi için bu kampanyaların önemli olduğunu düşünüyoruz. Üniversitelerde İsrail ile tüm ilişkilerin sonlandırılmasını savunuyoruz. ABD’de dayanışma kamplarında mücadele eden bir arkadaşımız üniversitesinin İsrail için silah ürettiğini söyledi. Bu yüzden ABD’deki öğrenciler buna karşı kampanya yürütüyor. Türkiye’de üniversitelerin İsrail ile ilişkileri tam olarak bilinmiyor. Bunları daha iyi araştırmamız ve kampanyalarla ifşa etmemiz gerekiyor…”

Siyonizme karşı enternasyonal mücadelemizde, seferberlik ağını örerken taleplerimiz için dayanışmaya ve mücadeleye çağırıyoruz; İsrail ile ilişkiler kesilsin! Uzun vadeli bir çalışma yaratabilmek, bir taban hareketi oluşturmak için Öğrenci Çalıştayları kurmaya, basın açıklamaları, eylemler ve üniversitelerdeki akademisyenlerle toplantılar yapmaya devam edilmeli.

Çalıştay masalarda tartışıyor!

İşgal Devleti Akademik Kurumlarını Boykot, Sokakta Filistin, Filistin’le Dayanışmada Medya ve İletişim, İşgal ve Kadın, Filistin için Kültür ve Sanat Etkinlikleri adına açılan masalarda öğrenciler ve akademisyenler, Filistin için seferberlik çağrısını güçlendirmeyi, ihtiyacımız olan taban hareketini oluşturma yollarını, dayanışma yolunda medya ve iletişimin nasıl daha etkin kullanılabileceğini, işgal devletinin saldırıları altında kadın mücadelesi ve dayanışmadaki kadın emeğini, talepler ekseninde Filistin mücadelesinin sürekliliğini tartıştılar.

Yorumlar kapalıdır.