Filistinli Mahkûmlar Derneği’nden işgal devletinin suçları hakkında soruşturma çağrısı

İşgalci İsrail, 7 Ekim’den bu yana kamplarında tuttuğu 36 Gazzeli tutsağı şehit ettiğini itiraf etti. Ayrıca kısa süre önce Gazze’den en az 4.000 Filistinliyi tutukladığını ve daha sonrasında bu kişilerden 1.500’ünü serbest bıraktığını açıklamıştı.

Yakın zamanda bir dizi soruşturma ve uluslararası basın raporu, işgal ordusunun en büyük gözaltı merkezi olan “Sde Teman” toplama kampında, özellikle de hasta ve yaralı tutsakların bulunduğu tesiste tutuklulara karşı işlediği suçları ve zulmü yayımladı.

Son olarak AP’nin yayımladığı bir rapor, işgal ordusunun toplama kamplarında Gazze’den 36 tutsağın şehit edildiğini kabul ettiğini açıkça ortaya koydu. Bu toplama kampları hakkında bildiklerimizin çoğu, işgal altındaki Necef’te bulunan Sde Teman’dan sızan rapor ve fotoğraflardan oluşuyor, ancak Gazze’de tutukluların bulunduğu ve tutukluluk koşulları hakkında yeterli bilgi bulunmayan “Antoot” kampı, “Ofer” hapishanesi ve diğer başka hapishane ve kamplar da var.

Daha birkaç gün önce Siyonist kaynaklar, Gazze’den “Sde Teman” toplama kampına götürülen iki tutsağın işgal askerleri tarafından dövülerek öldürüldüğünü bildirdi. Filistinli Mahkûmlar Derneği, işgal devletinin Gazze’deki tutsaklarla ilgili tüm verileri ve kamplarında şehit edilenlerin kimlikleri de dahil olmak üzere gözaltı yerlerini açıklamayı reddetmeye devam ettiği bir dönemde bu tür olayların arttığını belirtiyor. İşgalci İsrail, gazetecilerin ya da Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin “Sde Teman” toplama kampına girmesine izin vermedi.

Filistinli Mahkûmlar Derneği, Gazze’deki tutukluların durumunun bugün insan hakları kurumları için en büyük zorluğu teşkil ettiğini, zira işgalin bu kişilere uyguladığı bir dizi katı tedbir ve kısıtlama, gözaltında kaybetme suçunu uygulaması ve bunu başarmak için hukuku manipüle etmesinin söz konusu olduğunu açıkladı. Özellikle de Uluslararası Kızılhaç Komitesi de dahil olmak üzere uluslararası kuruluşların gözaltı koşullarını incelemesine izin verilmeden geçen zaman ve kamplarda uzun süre gözaltında tutulma, Filistinli tutsakların aralarındaki şehit sayısının artmasında başlıca etken olacaktır.

Dernek, bu konudaki birincil desteğin, bazı insan hakları kurumlarının zor ve karmaşık koşullar altında toplamayı başardığı, serbest bırakılan tutukluların ifadelerinden geldiğini vurguladı. Bu kişilerden onlarcasının görüntüsü, ifadelerinden önce kendilerine karşı işlenen işkence suçlarının düzeyini ve bunun sonucunda yaşanan uzuv kaybı gibi vakaları gözler önüne seriyor.

Dernek, Gazze’deki tutukluların tutulduğu çeşitli kamp ve hapishanelerden biri olan “Sde Teman” kampının koşullarına ilişkin soruşturma açma niyetinde olduğuna dair işgalcilerin giderek artan iddialarının, dünyanın gözü önünde soykırım uygulayan, işkence suçları işleyen ve kameralar önünde infazlar gerçekleştiren bir sistem için hiçbir anlam ifade etmeyen iddialardan ibaret olduğunu ifade etti. Tüm bunların yanı sıra Dernek, “İsrail” yargı sisteminin, mahkûm ve tutuklulara karşı devam eden suçlar da dahil olmak üzere, bugün işlenen tüm suçların pekiştirilmesinde bir köşe taşı görevi gördüğünü ifade etti.

Filistinli Mahkûmlar Derneği, 239 gündür Gazze’de halkımıza karşı devam eden soykırımın bir yüzü olarak, işgal hapishaneleri ve kamplarında tutuklu ve mahkûmlara karşı işlenen ciddi suçlar ve ihlallerle ilgili uluslararası düzeyde denetlenen soruşturmalar açılması gerektiği çağrısını yinelemektedir. Bu çağrı, uluslararası insan hakları sistemini çevreleyen kasvetli tabloya ve soykırım savaşının başlangıcından bugüne kadar işgal devleti tarafından işlenen suçlar ve zulümler karşısında bu sistemin itibarını ve duruşunu ele geçiren korkunç acizlik durumuna rağmen yapılmaktadır.

Resistance News Network (Direniş Haber Ağı)

2 Haziran 2024

Yorumlar kapalıdır.