Siyonist İsrail’in en büyük destekçisi ABD, İstanbul’da protesto edildi

Filistin Eylem Komitesi’nin çağrısıyla 7 Temmuz Pazar günü İstanbul Sarıyer’deki ABD Konsolosluğu önünde büyük bir yürüyüş ve basın açıklaması düzenlendi.

Aralarında BDS, Filistin’de İşgale Son gibi Filistin için özgürlük talep eden platformların, sendikaların ve İDP, EMEP, DSİP, ESP, DİP gibi siyasi partilerin yer aldığı Filistin Eylem Komitesi, ABD’nin Siyonist rejime olan desteğini kesmesi için ABD Konsolosluğu önünde bir eylem gerçekleştirdi. Eylemde “Filistin’de Soykırım 9 Aydır Sürüyor: Siyonist İsrail’in Suç Ortağı ABD DEFOL!” yazılı ana pankartın arkasında yürüyüş kolu oluşturuldu.

Polisin engellemelerine rağmen yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte “Nehirden Denize Özgür Filistin!”, “Yıkılsın Siyonist İşgal Devleti!”, “Katil ABD, Ortadoğu’dan Defol!”, “Katil İsrail, İşbirlikçi ABD!”, “Filistin’e Destek, İsrail’e Boykot!”, “Emperyalizm Yenilecek, Direnen Filistin Kazanacak!” sloganları atılırken İsrail’e verilen bütün desteğin kesilmesi talep edildi.

ABD, 7 Ekim’den bugüne Filistin’de süren direniş ve katliamda Siyonist rejime askeri, mali ve diplomatik destek veren en büyük odak. ABD, 300 milyar doları bulan askeri ve ekonomik yardımlarla Gazze üzerinde süren ablukanın ve apartheid rejiminin varlığının garantisi konumunda. ABD’nin suç ortaklığını teşhir eden ve Siyonist rejime olan tüm desteğin kesilmesini vurgulayan basın metninin Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak okunmasının ardından eylem sonlandırıldı.

Basın açıklamasının tam metni:

Soykırımcı İsrail, En Büyük Ortağı ABD

76 yıldır Filistin toprağını gasp etmeye ve Filistinlileri yurdundan koparmaya çalışan ırk-ayrımcı ve işgalci İsrail, son 9 aydır aydır aralıksız biçimde Filistin halkının toptan imhasını hedeflediği bir soykırım saldırısı yürütüyor. 7 Ekim’den bu yana süren saldırılarda on binlerce Filistinli, kullanımı yasak silah ve bombalarla vahşice katledildi; yüzbinlerce Filistinli kalıcı bedensel ve ruhsal hasarlar aldı, başta hastaneler olmak üzere tüm yaşamsal tesisler yok edildi. Hala binlerce Filistinlinin cesedi enkaz altında çıkarılmayı bekliyor…

2 milyondan fazla Filistinlinin yaşadığı Gazze, şu anda tam bir askeri işgal ve kuşatma altında. Gıda ve ilaç dahil tüm temel ihtiyaç maddelerinden mahrum bırakılan Filistinliler, kendi toprağında özgür bir halk olarak yaşamak için direniş iradesini sürdürüyor.

Yaşadığımız coğrafyada emperyalizmin ileri bir üssü olan İsrail’in, kurulduğu günden itibaren en büyük destekçisi ABD’dir. ABD, yıllardır İşgal devleti İsrail’e düzenli askeri ve ekonomik yardımlar sağlıyor. Yapılan bu yardımların hacmi bugün 300 milyar doları aşmış durumda. Tüm dünyadan gelen, işgal devletine askeri yardımların kesilmesi çağrısına rağmen, ABD soykırım saldırısının ağırlaştığı bu dönemde, işgal devletine 26 milyar dolarlık yeni bir askeri yardım sağlayacağını açıkladı. Soykırım makinesi İsrail ordusunun ithal ettiği silahların %69’u ABD tarafından temin ediliyor.

Gazze’de süren soykırıma sağladığı tüm askeri, lojistik ve maddi yardımın yanı sıra ABD, uluslararası ateşkes çabalarını veto ediyor, işgal devletine karşı tüm olası yaptırım kararlarını engelliyor, Filistin halkını destekleyen Yemen’e askeri operasyon gerçekleştiriyor, Lübnan’a tehditler savuruyor. ABD tüm gücünü, işgal ve soykırımın sürdürülmesi için ortaya koyarken, Filistinli mültecilere yardım eden Birleşmiş Milletler’e bağlı kurumlara desteğini durduruyor.

Diğer yandan, işgal devleti İsrail’i bölgesel tehditlerden koruyan Türkiye’deki NATO üslerinin varlığı da işgal devletinin bölgesel savaş kararı alabilmesi için kritik bir önem taşıyor.

Biz, işgal ve sömürgecilik karşıtları, özgürlük ve adalet isteyen halkların bir parçası olarak Filistin halkının tarihsel hakları için sürdürdüğü direnişin koşulsuz yanındayız. Kendi toprağından ve köklerinden tamamen koparılmak istenen Filistin halkı bir zeytin ağacının direngenliğiyle varoluş savaşı veriyor. Bu mücadeleye destek vermek için işgal devletine tam bir ambargo uygulanmasının ve yaptırımlara uğratılmasının en etkili tutum olduğunu biliyoruz. Coğrafyamızda barış ve özgürlüğün hüküm sürmesi için, Filistin halkına soykırım uygulayan Siyonist işgal devletini tecrit etmek ve ona verilen emperyalist desteği durdurmak zorundayız. Buradan, soykırımcı İsrail’in en büyük ortağı ve hamisi ABD temsilciliği önünden tekrar sesleniyoruz:

  • İsrail’le diplomatik ilişkiler kesilsin ve açık bir askeri ambargo kararı alınsın!
  • İsrail’i koruyan NATO üsleri kapatılsın!
  • ABD bölgemizden defol!

Filistin Eylem Komitesi

Yorumlar kapalıdır.