Hoş geldin 2017!

2016 yılını geride bıraktığımız şu günlerde hem hafızamızı tazeleyelim hem de koca bir yıl boyunca kadınlar olarak neler yapmışız hatırlayalım istedik. Bu yüzden yeni yılın ilk sayısında 2016 yılına biz kadınların gözünden bakıyoruz.

  • 2016 yılı kadınlar için “Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı” isimli sömürü programıyla başladı. Söz konusu yasayla birlikte kadınların daha esnek/yarı- zamanlı ve güvencesiz çalışmasının önü açıldı. Kadınlara hem çocuk yap hem de bizim için esnek/yarı-zamanlı çalış dedi AKP hükümeti.
  • Kadın cinayetlerine ve bu sömürü programına karşı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İstanbul’da sokağa çıkmak isteyen kadınlara miting yapmak yasaklandı.
  • Doğuda-Batıda çocuklar ve kadınlar savaş ve çatışma süreçlerinde katledildi.
  • Hükümet destekli Ensar Vakfı’nda erkek çocukların cinsel istismara maruz kaldıkları ortaya çıktı. Aile Bakanı “bir kereden bir şey olmaz” diye açıklama yapıp Ensar Vakfı’nı savundu.
  • 15 Temmuzda gerçekleşen darbe girişiminden sonra hükümet OHAL ilan etti ve kadınlar üzerindeki baskılar da artmış oldu.
  • Ayşegül Terzi şort giydiği için otobüste tekmeli saldırıya uğradı. Başbakan Binali Yıldırım, “Şiddete gerek yok beğenmiyorsanız mırıldanın” diye açıklama yaptı.
  • AKP tarafından “tecavüzcüyü mağduruyla evlendirerek aklama” önergesi meclise getirildi. Cinsel istismarda rıza yaşı 15’ten 12’ye indirildi. TÜİK’e göre ülkemizde 181 bin çocuk gelin var.
  • 2016 yılının ilk 11 ayında 91 kadın iş cinayetlerinde yaşamlarını yitirdi.
  • 2016 yılında en az 265 kadın yakınları tarafından öldürüldü.

2016 yılı kadınlar için sadece felaket haberleriyle geçmedi tabii ki. Tüm bu saldırılar karşısında kadınlar susmadı.

  • Tüm yasaklamalara rağmen kadınlar emeklerinin ve bedenlerinin sömürüsüne karşı 8 Mart’ta Türkiye’nin ve dünyanın bir çok yerinde alanlara çıktı. İstanbul Kadıköy’de yasaklanan mitinge inat kadınlar Kadıköy sokaklarını miting alanına çevirdi.
  • 2016’nın en sevindiren haberlerinden biri Çilem’den geldi. Kendisini fuhuşa zorlayan ve şiddet uygulayan kocasını öldürdüğü için 15 yıl hapse mahkum edilen Çilem Doğan serbest bırakıldı.
  • Polonya hükümetinin kürtajı yasaklama girişimine kadınlar grevle cevap verdi. Yüz binlerce kadın siyahlar giyerek hayatı durdurdu ve kararın kadınlara ait olduğunu hükümetlerine hatırlattı.
  • AKP hükümetinin tecavüzü meşrulaştıran “tecavüzcüyü mağduruyla evlendirerek aklama” önergesi kadınlar tarafından öfkeyle karşılandı. İstanbul’da OHAL’e rağmen kadınlar sokakta öfkelerini haykırdı. AKP hükümeti kadınların tepkisinden sonra yasayı geri çekmek zorunda kaldı. Kadın dayanışması kazandı.
  • İzlanda’da çalışan kadınların, aynı mesai süresinde erkeklerden ortalama yüzde 30 daha az ücretle çalıştığı ortaya çıktı. İzlandalı kadınlar emeklerinin saat 14:38’den sonra ücretlendirilmediği gerçeğinden hareketle bu saatte iş bıraktı ve “Eşit işe eşit ücret” talep etti.
  • İzlanda’daki grevden esinlenen on binlerce kadın Fransa’da yine “Eşit işe eşit ücret” talebiyle başta Paris olmak üzere bir çok kentte greve gitti.
  • Her 30 saatte 1 kadın cinayetini yaşandığı Arjantin’de yüz binlerce kadın, erkek şiddetine karşı “Bir kişi daha eksik olmayacağız” şiarıyla 1 saatliğine hayatı durdurarak sokaklara döküldü. Arjantin’den başlayan bu seferberlik tüm Güney Amerika’ya yayıldı.
  • 25 Kasım’da Türkiye’de kadınlar tüm dünyadaki kız kardeşleri gibi sokağa döküldüler. OHAL altında gerçekleşen eylemlerde İstanbul’da kadınlar Taksim İstiklal Caddesi’nde “Erkek-devlet şiddetine karşı herHALde direniyoruz” diyerek kadına karşı şiddete ve emek-beden sömürüsüne karşı çıktılar.

2016 yılı tüm dünyada kadınlar için hareketli ve mücadele dolu bir yıl oldu. Dünyadaki neoliberal ve baskıcı hükümetlere karşı en büyük eylemleri kadınlar gerçekleştirdi. Aylardır OHAL rejimiyle yönetilen ülkemizde de kadınlar OHAL rejimini delerek en büyük eylemi yaptılar. Belli ki, 2017 yılında da dünyada ve Türkiye’de patronlar ve onların baskıcı hükümetlerine karşı mücadelede kadınlar ön saflarda yer alacak. Şimdiden söyleyelim tüm yasaklara ve baskılara karşı geceleri de, meydanları da, sokakları da terk etmeyeceğiz. Bizleri evde oturmaya zorlayan evde otursak dahi şiddetine maruz bırakan erkek-devlet egemenliğine karşı sokakta olacağız. Kız kardeşlerimizle yan yana durmaya devam edecek ve Kadın Dayanışmasını büyüteceğiz. Hoş geldin 2017, dayanışmayla, mücadeleyle…

Yorumlar kapalıdır.