Filistin için öğrenci dayanışması

Filistin İçin İsrail’e Karşı Boykot Girişimi’nin öncülüğünde İsrail Apartheid’ı Haftası (dünya için 7-20 Mart tarihleri arası ) kapsamında bu yıl ilk kez Türkiye’de de etkinlikler düzenlenecek. Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi ve Yaptırımlar (BDS) hareketinin bir parçası olarak inşa edilen ve şu ana kadar dünyada 55 şehirde, özellikle de üniversitelerde yapılan paneller, film gösterimleri ve tartışmalarla sürekli hale getirilen İsrail Apatheid Haftası’nın bu yıl 7. senesi.

Hafta kapsamında yapılan etkinliklerle, İsrail’in Filistinlilere karşı uyguladığı ırkçı, ayrımcı rejimi (Apartheid rejimi) teşhir edebilmek ve Filistin ile enternasyonal bir dayanışma ağı örebilmek amaçlanıyor ki; bu kapsamda, geçtiğimiz senelerde, Amerika ve Avrupa’da birçok üniversitede yapılan çalışmalar olumlu sonuç vermiş durumda. Birçok alanda bu konu üzerine faaliyet yürütmeye çalışan BDS hareketi, bu hafta ile de İsrail’e karşı, Filistin için üniversite öğrencileri arasında bir dayanışma örmeyi hedefliyor. Türkiye’de bu sene ilk kez düzenlenecek olmasına rağmen, Apartheid haftası şu ana kadar özellikle Avrupa’da önemli bir örgütlenme sağlamış durumda. İsrail’in 2008-2009 yılındaki Gazze saldırısı sırasında İngiltere üniversitelerinde gerçekleştirilen işgal eylemleri, bunun en açık göstergesi.

Bu haftanın, her yıl düzenlenmesiyle belli bir örgütlülük düzeyine ulaşmasını sağlamaya çalışan Boykot Girişimi, yine Apatheid Haftası kapsamında üniversitelerle bağ kurabilmeyi ve “akademik boykot” çalışmalarını da hızlandırmayı amaçlıyor. Akademik boykot ise, Türkiye ve İsrail üniversiteleri arasında imzalanmış herhangi bir antlaşmanın ya da ortak çalışmanın tespiti, teşhiri ve buna karşı bir kampanya örebilmekten geçiyor.

Bu noktada, Türkiye’de, hem İsrail Apartheid Haftası’nın sürekliliğini sağlamak hem de akademik boykot çalışmalarını hızlandırabilmek için Boykot Girişimi, siyasi gruplara ve gençlik örgütlerine çağrı yapmış durumda. Mart ayı içerisinde, İstanbul’da çeşitli üniversitelerde yapılması düşünülen panel ve film gösterimleriyle, bu hafta organize edilmeye çalışılıyor.

Neden destekliyoruz?

Bu çağrıya olumlu cevap veren gruplardan biri olarak, biz, İşçi Cephesi, emperyalist politikaların Ortadoğu coğrafyasında en görünür kılındığı alan olan Filistin ile böyle bir dayanışma ağının örülmesine önem veriyoruz. İsrail’in Filistinlilere karşı izlediği ırkçı, ayrımcı politikaların ördüğü Apartheid Duvarı’nın, Filistinli mültecilerin geçişini engellemesinin, insanca yaşam hakkını gasp edişinin öğrenci-gençlik arasında teşhir edilmesi Ortadoğu’da dengelerin emperyalizm aleyhine bozulduğu günümüzde ayrı bir önem arz ediyor.

Özellikle Arap dünyasında yaşanan devrimci durum da düşünüldüğünde, bu çalışma çok daha anlamlı bir hale gelmekte. İsrail politikalarının işbirlikçisi Hüsnü Mübarek ve rejiminin Mısırlı kitleler tarafından devrilmesinin İsrail’in elini zayıflattığı, Filistin için de Mısır tarafından kapatılmış olan Refah Sınır Kapısı’nın yeniden açılabilecek duruma gelmesi gibi gelişmelerin yaşandığı bir dönemden geçiyoruz ve içinde bulunduğumuz durumla birlikte dayanışma da daha fazla önem kazanır hale geliyor.

Filistin mücadelesi için Türkiye’deki öğrenci-gençliğin de bilinçlenmesi enternasyonal dayanışmanın büyütülebilmesinde belki ufak, ama gerekli bir adım.

Yorumlar kapalıdır.