Dünya kadınlar günü için alanlardaydık!

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün 101. yılında İstanbul’da binlerce kadın, Kadıköy’de bir araya geldi. Tepe Natulius’un önünden saat 13.30’da yürüyüşe geçen kadınlar, Türkçe ve Kürtçe sloganlarla yürüyerek, Kadıköy İskelesi önüne vardılar.

Miting alanına her yılkinden farklı olarak bu yıl mor değil, sarı, kırmızı ve yeşil renkler hakimdi. Mitingin çoğunluğunu oluşturan Kürt kadınlar, savaş ve anadil sorununun en fazla Kürt Kadınlarını vurduğunu söylerken; kitleler “Jin Azad, Jiyan Azad, Cihan Azad” (Özgür Kadın, Özgür Yaşam, Özgür Cihan) ve “Bijî xwîşktiya gelan” (Yaşasın halkların kızkardeşliği) sloganlarıyla Kürt kadınlarıyla dayanışma yarattılar.

Biz İşçi Cephesi’nden Kadınlar, erkeklerin sevgisinin her gün beş kadını öldürdüğünü, son on yılda 5 binden fazla kadının katledildiğini vurgulayarak “Kadın cinayetleri politiktir”, “Kadın cinayetleri nitelikli halden sayılsın”, “Erkek vuruyor, devlet koruyor”, “Haksız tahrik indirimine son “Şiddete karşı babaevi değil; sığınma evi” gibi sloganları ön plana çıkardık. Pankartımızda ise Emeğimiz, Bedenimiz, Kimliğimiz Bizimdir yazılı idi. Kadın emeğine yönelik saldırılara karşı “Ucuz işgücü olmayacağız”, “Sendika, sigorta, 6 saat işgücü”, “Babadan kocadan bağımsız sosyal güvence” sloganlarını attık. Ayrıca hür doğdum hür yaşarım, burçak tarlası gibi kadın şarkılarını hep birlikte söyleyerek neşeli bir miting geçirmiş olduk.

Diğer kurumlardan kadınlar ise; “Kadınlar Militan Mücadeleye” “Erkekten, patrondan, AKP’den hakkımızı istiyoruz”, “İş, eşitlik, özgürlük ve barış için yaşasın 8 Mart”, “Direniyoruz” gibi pankartlar taşıdılar.

Kürtçe ve Türkçe okunan basın açıklamasında: “8 Mart’ta cinsiyetçiliğe, ayrımcılığa, erkek egemen iktidara, şiddete ve sömürü düzenine karşı; kadının özgürlüğü ve kurtuluşu, eşitlik ve barış içinde yaşamak için tüm dünya kadınlarıyla birlikte sesimizi yükseltiyoruz” dendi.

Konuşmaların ardından müzik ve halaylarla miting sona erdi.

Yorumlar kapalıdır.