Emin Şakir’in davası görüldü

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) üyesi, Türkiye’de yayımlanmış olan tüm sol, sosyalist, devrimci yayınları arşivlemeyi amaçlayan solyayin.com web sitesinin editörü Emin Şakir’in davası görüldü.

PKK, YPG terör örgütü üyeliği ve propagandası ve Gezi direnişinde yöneticilik yaptığı iddiaları ve solyayin.com’da arşivlediği yayınlar nedeniyle 28 Kasım 2017’de tutuklanan ve 190 gün hapiste tutulan Emin Şakir’e ilişkin davanın ilk duruşması, bugün İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Avukat Ayşen Funda Ata, mahkemeye iki sayfalık bir dilekçe sundu. Avukat Ata sanığın derhal beraatını, yurtdışına çıkma yasağının kaldırılmasını ve Emin Şakir hakkındaki asılsız ihbarlarda bulunan kişi yada kişilerin soruşturulmasını talep etti.

Emin Şakir, dokuz yılı aşkın bir süreden beri DSİP üyesi olduğunu belirterek başladığı savunmasına şöyle devam etti: “Polis evimde yaptığı aramada herhangi somut bir suç unsuru bulamamıştır. Gezi eylemlerine katılmak ve eylemleri yönetmekle suçlanıyorum, evet Türkiye’deki 10 milyona yakın insan gibi ben de Gezi eylemlerine katıldım ama herhangi bir eylemde yöneticilik yapmadım. Gaziantep’e ise bir iş gezisi nedeniyle gittim ve sadece yarım gün kaldım. Herhangi bir kişi yede kişilerle irtibat kurmadım… Yasa dışı örgüt üyeliği ile suçlanıyorum, bu tip herhangi bir örgüte üye değilim”. Şakir, hakkındaki sosyal medya ihbarının asılsız olduğunu, bu paylaşımların bilgisayar kullanabilen herkes tarafından üretilebileceğini belirterek, Adalet Bakanı’nın bir tweetini değiştirerek “#EminŞakireÖzgürlük” tweeti atmış gibi gösterdiği bir ekran görüntüsünü paylaştı.

Şakir ayrıca, DSİP’in yasal faaliyetlerinden çekilmiş fotoğraflarının da dosyaya eklendiğini ifade ederek bu duruma itiraz etti. Avukatlar Ayşen Funda Ata, Diren Cevahir Şen ve Mehmet Doğan, iddianamenin iki kez reddedildiğini hatırlatarak, dosyada hâlâ somut deliller bulunmadığını, dolayısıyla müvekkillerinin derhal beraatını talep ettiklerini söylediler.

Mahkeme, Emin Şakir’le ilgili beraat talebinin reddine, duruşmadan vareste tutulmasına, yurtdışına çıkış yasağı içeren adli kontrolün kaldırılmasına, tanık dinlenmesi talebinin ise reddine karar verdi. Ayrıca, savcılık tarafından el koyulan bilgisayar ve telefon materyallerinin iadesine karar verildi.

Bir sonraki duruşma 15 Şubat 2019’da görülecek. Avukatlar, Emin Şakir’le ilgili ilk duruşmadan çıkan kararı olumlu olarak değerlendirdiklerini belirttiler.

Yorumlar kapalıdır.