Ankara Tren Kazası: Özelleştirme öldürür!

Perşembe günü Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren, kılavuz trene çarparak kaza yaptı. 3’ü makinist 9 kişi yaşamını yitirdi; 47 kişi de yaralandı.

Son 10 yıldır tren kazaları sistematik bir şekilde onlarca insanın hayatına mal oluyor. Bir ulaşım aracının can alması kulağa ne kadar da korkutucu geliyor? Çok değil, daha dört ay öncesinde Çorlu’da 25 insanımız yaşamını yitirmiş, 388 kişi de yaralanmışken. Yaşadığımız kaza maalesef ki son olacak gibi görünmüyor. 2004 Pamukova faciasından bu yana neredeyse her sene en az bir ölümlü tren kazasına tanık olduk. Ve her seferinde de iktidarın fütursuzca yalan dolan açıklamalarına maruz kaldık!

Tıpkı Çorlu’da ve daha nicesinde olduğu gibi, Ankara’da yaşanan bu korkunç facianın sorumlusu Ulaştırma Bakanlığı ve siyasi iktidardır! “Sinyalizasyon gerekli değildir” diyen Bakan hem kamuoyunu yanıltmakta, hem de suçunu örtbas etmeye çalışmaktadır.

Kader değil, özelleştirme!

Birleşik Taşımacılık Sendikası yaptığı açıklamada, “Bu hatta sadece yüksek hızlı trenler çalışıyordu. Ama bu hat, bitmeden açıldı. Yolun bitmesi, tam anlamıyla bitmesi demek, bütün altyapısıyla, üstyapısıyla, sinyalizasyon sistemiyle birlikte açılması demek. Ama, 2018’in Nisan’ında, bu hat sinyalizasyonsuz bir şekilde hizmete açıldı” diyerek gerçekleri gözler önüne serdi.

Özelleştirme öldürür!

TCDD’nin varlık fonuna devredilmesi ve yapım/onarım şartnamelerinin kriterlerinin doğrudan müteahhit firmaların insafına bırakılması ile ulaşım güvenliği tehlikeye atılmış, kazalara davetiye çıkarılmıştır. 2013 yılına kadar demiryolu güzergâhında yürüyerek rayları denetleyen “yol bekçilerinin” maliyeti artırdıkları gerekçesi ile işten atılmaları ile güzergâh kontrolleri de artık yapılmamaktadır. Dolayısıyla, kazanın sorumluluğunu aşırı baskılar altında çalışan bir kaç emekçinin üzerine yıkarak, özelleştirmeci hükümet sorumluluğunu örtme telaşındadır.

Demiryolları bakım, onarım ve işletmesi kamunun olmalıdır

Demiryollarının özelleştirilmesinin dünya genelindeki sonucu kazalardır. TCDD’nin Varlık Fonu’na devredilmesi ve bakım onarımının özelleşmesinin büyük çaplı sonuçlarını yaşamaya başladık. Çözüm son derecede basit. İki yüz yıl öncesinin teknik birikimi dahi bu kazaların önlenmesi için yeterlidir. Ancak bu basit tedbirlerin uygulanabilmesi için demiryollarının bakım, onarım ve işletmesinin derhal işçilerin denetiminde kamulaştırılması gerekmektedir.

Yorumlar kapalıdır.