İsrail-ABD: Organize İşler!

Filistin İsrail’in sürekli genişleyen işgali ve emperyalizmin baskısı altında. Siyonistler şimdi de Golan Tepelerini ilhak ediyor.

İsrail savaş gücü bir kez daha Gazze’yi bombaladı. Gerekçe, Gazze’den İsrail yerleşim yerlerine roket atıldığı iddiası! Gazze tarafı bu iddiayı yalanladı. İsrail yerleşim yerlerine roket atılmadığını ama İsrail saldırısı sonrası roketle karşılık verildiğini ve Mısır arabuluculuğuyla sağlanan İsrail-Filistin ateşkesine bağlı olduklarını açıkladı.

İsrail için bu açıklamaların tabii ki bir önemi yok. Yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarıyla köşeye sıkışmış durumdaki başbakan Netanyahu için Gazze, İsrail’de 9 Nisan’da yapılacak seçimler öncesi bolca hamaset üretebileceği değerli bir konu. “Beka” söylemi ikiyüzlü İsrail milliyetçi-muhafazakârlarının da her zaman iş gören kurtarıcı konularından biri!

İsrail savaş gücüyle Gazze’den atıldığı iddia olunan roketler karşılaştırıldığında devasa bir orantısızlık olduğu ortada. Nitekim geçmişte İsrail’in Gazze’ye yönelik gerçekleştirdiği benzer saldırılarda binlerce Filistinli hayatını kaybetmişti. İki binden fazla Filistinlinin hayatını kaybettiği 2014 yılındaki Gazze’ye yönelik İsrail saldırısı bunların en korkunçlarından biriydi. Trump’ın 2018 yılında Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması sonrası gelişen olaylarda da İsrail saldırıları sonucu en az elli Filistinli hayatını kaybetmiş, iki binden fazlası da yaralanmıştı. İsrail’in 25 Mart tarihindeki son saldırısında kayıtlara can kaybı geçmedi ama korkunç bir ambargo altında bulunan Gazze’nin birçok tarım alanının bombalanmış olması İsrail’in acımasız işgalci niyetini açıkça göstermekte.

Trump-Netanyahu: Şıracının şahidi bozacı!

Gazze’ye yönelik İsrail saldırıları sürerken Trump Golan Tepeleri’ni İsrail toprağı sayan bir kararnameyi imzaladı. Trump’ın Golan adımı, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasıyla birlikte ele alındığında ABD açısından İsrail politikasında yeni ve ileri bir aşama.

Kuşkusuz Golan Tepeleri Suriye toprağı! Buna mukabil İsrail’in 1967’den beri Golan Tepeleri’ni işgal altında tuttuğu, zaman içinde on binlerce İsrailli yerleşimciyi bölgeye yerleştirdiği de bir gerçek. Netanyahu’nun Trump kararnamesini, “askeri zaferimizin diplomatik bir zafere dönüşmesi” olarak tanımlamasının nedeni de bu fiili ilhak durumu!

Türkiye dâhil birçok ülke bu kararnameyi kabul edilmez bulduğunu açıkladı. Örneğin Türkiye’nin açıklaması şöyle: “Buralar Suriye’nin ve Suriye halkının topraklarıdır. Bu imza İsrail’in işgalini meşrulaştırmaz.” Kesinlikle doğru ama Türkiye’nin şu an Suriye’deki askeri-siyasi varlığı ve 2011’den bu yana izlediği Suriye politikası ortadayken bu açıklamaya kim ne kadar itibar edecek? Nitekim İsrail de Golan Tepeleri’nin kendisi için askeri ve ekonomik açıdan milli güvenlik sorunu olduğu iddia ediyor. Suriye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sadece İsrail-ABD’nin değil, “ama…” demeden tüm bölge ve dünya ülkelerinin saygı göstermesi gerekmez mi?

Yorumlar kapalıdır.