Dünya işçi sınıfı ve sosyalistler Kazakistan devrimiyle uluslararası dayanışmasını ilan ediyor

İrlanda milliyetçisi ve Troçkist birkaç partinin bir koalisyonu olan Kârlardan Önce Halk (People Before Profit) oluşumundan İrlanda parlamentosu milletvekili olan Paul Murphy’nin girişimiyle hazırlanan, Kazakistan Ayaklanması’yla uluslararası dayanışma çağrısı yapılan ve imzaya açılan bir deklarasyonu, aşağıda okuyucularımız ile paylaşıyoruz.

Bu deklarasyon birkaç saat içinde, dünya partimiz İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) de dahil olmak üzere 200’ün üzerinde sosyalist işçi örgütü ve aydın tarafından imzalandı.

Bu deklarasyon, Türkiye’den AKP, MHP, CHP ve İyi Parti’nin Kazakistan Ayaklanması’nı yeren ve zamlara karşı isyan eden halkı karalayıp baskıcı Tokayev rejimine desteğini açıklayan ortak imzalı metni de dahil olmak üzere, halk düşmanı Kazak rejimine destek veren bütün egemen sınıf oluşumlarına karşı, küresel işçi sınıfının verdiği bir cevap niteliğindedir.

***

Biz aşağıda imzası olan sosyalistler, sendikacılar, insan hakları aktivistleri, savaş karşıtı aktivistler ve politik örgütler, 2 Ocak’tan bu yana Kazakistan’daki ayaklanmayı, işçilere dönük derin bir dayanışma duygusuyla takip ettik.

Grevci petrol işçileri, madenciler ve eylemciler acımasız bir baskıya maruz bırakıldılar. Polis ile ordunun bütün bir gücü, “uyarı yapılmadan ateş etme” emirleriyle birlikte onları üzerine salındı. Şu ana dek 160’dan fazla eylemci öldürüldü ve 8000’den fazla insan tutuklandı.

Şu an hükmetmekte olan diktatörlüğün, bu ayaklanmanın “İslamcı radikallerin” veya ABD emperyalizminin müdahalesinin bir ürünü olduğu yönündeki propagandasını reddediyoruz. Buna dair ortada hiçbir kanıt yoktur. Aksine, bu iddia, yani sözde “dış” mihrakları suçlama eğilimi, halk düşmanı rejimlerin alışılmış mazeretlerindendir.

Eylemleri tetikleyen olgu, akaryakıt fiyatlarındaki artış oldu. Devasa bir petrol zenginliğinin korkunç bir yoksulluk ve sömürüyle yan yana yaşadığı bir ülkede, bu, bardağı taşıran son damla oldu. Ayaklanma aynı zamanda, bu acımasız diktatörlüğün halkın sırtında ezici bir yük olmasının da bir sonucuydu. Bu rejim bütün muhalefet partilerini yok etti, sendikacılar ile insan hakları aktivistlerini hapse attı ve onlara işkence etti. Bu rejim, 10 yıl önce Canaözen’de greve çıkan petrol işçilerinin katledilmesinden de sorumlu.

Bütün büyük kapitalist güçlerin aldıkları pozisyon oldukça açık. Putin, Kazak rejimini tamamen destekliyor. Rusya önderliğindeki Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ), eylemcileri sindirmek için Kazakistan’a 3000 asker gönderdi. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping de ayaklanmaların “dış güçlerin” bilinçli bir ürünü olduğunu iddia ederek Kazak hükümetine desteğini açıkladı.

ABD yönetimi “hem yetkililer hem de protestocular için itidal” çağrısında bulundu. Benzer bir şekilde Avrupa Birliği de eylemcilere “şiddete varan herhangi bir kışkırtmadan kaçınma” çağrısında bulundu ve yetkilileri “meşru güvenlik çıkarlarını savunurken barışçıl gösteri yapmak şeklindeki temel hakka saygı duymaya ve güç kullanımında orantılı olmaya” çağırdı.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, herkes, doğal kaynakların ve Kazak işçilerin sömürülmesinden kazanç sağlayan petrol şirketlerinin “istikrarını” ön planda tutuyor.

Kapitalist rejimlerin kendi aralarında ilan ettikleri sınıf dayanışmasına, biz de işçi sınıfının dayanışmasıyla cevap veriyoruz ve aşağıdaki talepleri sendikalarımızda, parlamentolarda ve örgütlerimizde savunmaya kendimizi adayacağımızı ilan ediyoruz:

— Kazakistan’da diktatörlüğe karşı ayaklananlarla dayanışma.

— Protestolara yönelik baskıyı durdurun.

— Gözaltına alınan tüm protestoculara ve siyasi tutsaklara özgürlük.

— Rus ve KGAÖ müdahalesine hayır: Birlikleri derhal geri çekin.

— Kitlelerin isyanını rejimin zulmü ve şiddetiyle eşitleyen Avrupa Birliği ile ABD’nin ikiyüzlülüğüne hayır.

— Kahrolsun diktatörlük.

— Petrol işçilerinin, zengin petrol kaynaklarının ve başlıca sanayi dallarının işçilerin kontrolü altında kamulaştırılması çağrısını destekliyoruz.

— Kazakistan’da bağımsız bir sendikal hareketin ve bir sosyalist hareketin inşa edilmesini destekliyoruz.

İmzalar solidaritykazakhstan@gmail.com adresine gönderilebilir.

12 Ocak 2022.

***

İlk imzacılar:

Türkiye:

Oktay Çelik – İşçi Demokrasisi Partisi Genel Başkanı, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Görkem Duru – İşçi Demokrasisi Partisi önderlerinden, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Muhittin Karkın İşçi Demokrasisi Partisi Merkez Komite üyesi, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Atakan Çiftçi – Eğitim-Sen işyeri temsilcisi

Kaan Gündeş – Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) çalışanı

Sedat Durel – Devrimci İletişim ve Çağrı Merkezi Çalışanları Sendikası (Dev İletişim-İş) eski Genel Sekreteri

Sosyalist Demokrasi için Yeniyol, Dördüncü Enternasyonal Birleşik Sekreterlik Türkiye seksiyonu

Ecehan Balta, Sosyalist Alternatif

Nihat Boyraz, Sosyalist Alternatif

Sosyalist Alternatif

Arnavutluk

Redi Muci

Yeni Zelanda

Aotearoa

Uluslararası Sosyalist Örgüt (International Socialist Organization, ISO)

Joe Carolan, Birlik Sendikası örgütlenme uzmanı

Arjantin

Juan Carlos Giordano – Sosyalist Sol / İşçilerin ve Solun Cephesi Birlik Ulusal milletvekili, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Monica Schlottahuer – Sosyalist Sol / İşçilerin ve Solun Cephesi Birlik Ulusal milletvekili, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) ve Demiryolu İşçileri Sendikası Sarmiento delegesi

Mercedes De Mendieta – Sosyalist Sol / İşçilerin ve Solun Cephesi Birlik Ulusal milletvekili, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Graciela Calderón – Sosyalist Sol / İşçilerin ve Solun Cephesi Birlik Buenos Aires il meclisi vekili, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) ve SUTEBA Matanza Bölgesi Genel Sekreteri

Mercedes Trimarchi –  Sosyalist Sol / İşçilerin ve Solun Cephesi Birlik Millet Meclisi üyesi, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Noelia Agüero –  Sosyalist Sol / İşçilerin ve Solun Cephesi Birlik Millet Meclisi üyesi, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Blanca López – Sosyalist Sol / İşçilerin ve Solun Cephesi Birlik Neuquen il meclisi vekili, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Pablo Almeida – Sosyalist Sol / İşçilerin ve Solun Cephesi Birlik Millet Meclisi üyesi, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Ángel Guerrero – Sosyalist Sol / İşçilerin ve Solun Cephesi Birlik Moreno Belediye Meclisi üyesi, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Ivan Ponce – Sosyalist Sol / İşçilerin ve Solun Cephesi Birlik Jose C. Paz Belediye Meclisi üyesi, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Olga Ortigoza – Sosyalist Sol / İşçilerin ve Solun Cephesi Birlik La Matanza Belediye Meclisi üyesi, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) ve SUTEBA basın sekreteri

Alfredo Leytes – Sosyalist Sol / İşçilerin ve Solun Cephesi Birlik Cordoba Belediye Meclisi üyesi, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Romina Ruocco – Sosyalist Sol / İşçilerin ve Solun Cephesi Birlik Merlo Belediye Meclisi üyesi, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Liliana Olivero – Sosyalist Sol / İşçilerin ve Solun Cephesi Birlik Millet Meclisi üyesi, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Laura Marrone – Sosyalist Sol / İşçilerin ve Solun Cephesi Birlik Millet Meclisi üyesi, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

José Castillo – Sosyalist Sol / İşçilerin ve Solun Cephesi Birlik önderlerinden, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Anisa Favoretti – Sosyalist Sol / İşçilerin ve Solun Cephesi Birlik Santiago del Estero il meclisi vekili, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Rubén “Pollo” Sobrero – Demiryolu İşçileri Sendikası Buenos Aires Oeste bölgesi Genel Sekreteri,  Sosyalist Sol / İşçilerin ve Solun Cephesi Birlik, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Angélica Lagunas – ATEN Capital (Eğitim emekçileri sendikası) Genel Sekreteri ve Sosyalist Sol / İşçilerin ve Solun Cephesi Birlik Millet Meclisi üyesi, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Mariana Scayola – Ademys (Eğitim emekçileri sendikası) Genel Sekreteri, Sosyalist Sol / İşçilerin ve Solun Cephesi Birlik, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Jorge Adaro – Ademys (Eğitim emekçileri sendikası) Yardımcı Sekreteri, Sosyalist Sol / İşçilerin ve Solun Cephesi Birlik, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Edgardo Reynoso – Demiryolu İşçileri Sendikası Buenos Aires Oeste bölgesi yöneticisi,  Sosyalist Sol / İşçilerin ve Solun Cephesi Birlik, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Mónica Méndez – CİCOP (sağlık emekçileri örgütü) Genel Sekreteri, Sosyalist Sol / İşçilerin ve Solun Cephesi Birlik, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Adriana Astolfo – Adosac Pico Truncado (Eğitim emekçileri sendikası) yöneticisi, Sosyalist Sol / İşçilerin ve Solun Cephesi Birlik, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Daniela Vergara – Amsafe Rosario İnsan Hakları Örgütü sekreteri,  Sosyalist Sol / İşçilerin ve Solun Cephesi Birlik, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Silvia Fernández – SUTEBA Tigre Bölgesi sekreteri, Sosyalist Sol / İşçilerin ve Solun Cephesi Birlik, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Miguel Sorans – İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) önderi

Christian Castillo, Sosyalist İşçilerin Partisi (PTS) önderi

Nicolás del Caño, Buenos Aires bölgesinden FIT milletvekili, PTS önderi

Myriam Bregman, Buenos Aires bölgesinden FIT milletvekili, PTS önderi

Alejandro Vilca, Jujuy Aires bölgesinden FIT milletvekili, PTS önderi

Raúl Godoy, FIT eski Neuquén eyalet yardımcısı. PTS önderi, SOECN (Seramik İşçileri Sendikası) eski Genel Sekreteri, işçiler tarafından işgal edilip yönetilen Zanon fabrikasında eski işçi

Eduardo Ayala, işçiler tarafından işgal edilip yönetilen Madygraf fabrikası işçisi, PTS önderi

Claudio Dellecarbonara, Metro ve Premetro İşçileri Derneği’nin (AGTSYP) azınlık lideri, FIT’ten Buenos Aires belediye meclisi üyesi, PTS önderi

Avustralya

Caitlin Doyle-Markwick, Dayanışma (Solidarity, IST), Medya ve Sanat İttifakı üyesi

Miroslav Sandev, Dayanışma, Öğretmenler Federasyonu üyesi

Luke Alexander, NTEU

Dani Cotton, Ulusal Yükseköğretim Birliği, Şube Komitesi, Sidney Üniversitesi

Susan Price

Mick Armstrong, Socialist Alternatif Ulusal Komitesi

Avusturya

Christian Zeller, Ekososyalizm Ağı (Netzwerk Ökosozialismus), ekonomi ve coğrafya profesörü, Salzburg Üniversitesi

Manfred Ecker, Özel Sektör Çalışanları Sendikası (Gewerkschaft der Privatangestellten, GPA)

David Heuser, Sol Yol (Linkswende)

Heidi Specht, İşçi Görüşü (Arbeiter Innenstandpunkt)

Karin Wilfingseder, GPA

Belçika

Daniel Tanuro, Antikapitalist Sol (Gauche anticapitaliste), yazar

Jean Vogel, Marcel Liebman Enstitüsü başkanı

Eric Toussaint, Dördüncü Enternasyonal Birleşik Sekreterlik, tarihçi

Freddy Mathieu, FGTB eski bölge sekreteri

SAP – Antikapitalisten / Gauche anticapitaliste

Bolivya:

Humberto Balderrama – İşçi Partisi Merkez Komite üyesi

Eliseo Mamani – La Paz Eğitim Emekçileri Federasyonu yöneticisi, Emekçi Halkın Devrimci Alternatifi, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Jorge de La Rocha – İşçi Partisi önderlerinden

Amado Quispe – Chuquisaca Sağlık Emekçileri Sendikası ve İşçi Partisi önderlerinden

Brezilya

Joao Batista Araujo “Baba” – Rio de Janeiro, CST-PSOL, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Letícia Parks, Sao Paulo’da profesör, Quilombo Vermelho kurucusu, Devrimci İşçi Hareketi (MRT) önderi

Marcello Pablito, USP İşçileri Sendikası yöneticisi, MRT önderi

Fernanda Peluci: Sao Paulo Metro İşçileri Sendikası yöneticisi, Sınıf Hareketimiz (Movimento Nossa Classe) üyesi

Marie Castaneda: UFRN CACS Marielle Franco koordinatörü, Juventude Faísca – Anticapitalista e Revolucionária militanı

Britanya

Simon Hannah, Lambeth UNISON şube sekreteri

Fiona Lali, Marksist Öğrenci Federasyonu (MSF)

Anne Alexander, Ortadoğu Dayanışması (Middle East Solidarity) dergisi editörü

Emek Temsil Komitesi (Labor Representation Committee, LRC)

Neil Faulkner, arkeolog, tarihçi, yazar

Kazakistan Dayanışması Kampanyası  Kazakh Solidarity Campaign

John McInally, Kamu ve Ticari Hizmetler Sendikası eski başkan yardımcısı

Sosyalist Çağrı (Socialist Appeal – IMT)

İşçi İktidarı (Workers Power)

Ukrayna Dayanışması Kampanyası (Ukraine Solidarity Campaign)

Alex Callinicos, King’s College London Avrupa Çalışmaları fahri profesörü

Andy Richards, UNISON Brighton ve Hove şubeleri yöneticisi

Donny Gluckstein, İskoçya Eğitim Enstitüsü, EIS Konseyi, Sosyalist İşçi Partisi (SWP)

Gareth Jenkins, SWP

Jon Woods, UNISON Portsmouth şubesi yöneticisi

Gilbert Achcar, Üniversiteler ve Liseler Sendikası’nda (Universities and Colleges Union – UCU) çalışan, profesör

Michael Tucker

Ian Parker, Unite

Andrew Kilmister, UCU Oxford Brookes Üniversitesi şubesi sekreteri

Rowan Fortune, Antikapitalist Direniş Yürütme Komitesi üyesi

Penny Foskett, SWP, NEU

Campbell McGregor, İskoçya Sosyalist Partisi (Scottish Socialist Party), UNISON

Tony Foley, NEU, İngiltere

Antikapitalist Direniş (Anti-Capitalist Resistance, England and Wales – ACR)

Kosta Rika

Paola Zeledón, Günlük Sol-Kosta Rika (La Izquierda Diario-Costa Rica) editörü.

Fernanda Quirós, Ekmek ve Güller (Pan y Rosas)

Esteban Fernández, OSR önderi, UCR’de felsefe profesörü

Küba

Frank García Hernández, Comunistas yazarı, Yayın Kurulu üyesi

Kıbrıs

Athina Kariati, Yeni Enternasyonalist Sol (NEDA)

Yeni Enternasyonalist Sol (NEDA

Danimarka

Søren Sondergaard, Kızıl-Yeşil İttifak, Danimarka parlamentosu milletvekili

Dominik Cumhuriyeti

Sosyalist İşçi Hareketi (MST), İUB-DE

Fransa

Christian Mahieux, Uluslararası Emek Dayanışması ve Mücadele Ağı

Malewski Jan, Inprecor editörü

Penelope Duggan, International Viewpoint editörü

Michael Löwy

Yeni Antikapitalist Parti (Nouveau Parti Anticapitaliste, NPA)

Almanya

Yaak Pabst, marx21 editörü

Michael Findeisen

Joachim Ladwig, Birleşik Hizmetler Sendikası (ver.di)

Daniel Behruzi, ver.di TU Darmstadt Sendikası sözcüsü

Alexander Keim, Sol Parti (die Linke), ver.di

Uluslararası Sosyalist Örgüt (Internationale Sozialistische Organization – ISO)

Dr. Winfried Wolf, Küresel Ekonominin Eleştirisi (Kritik der globalen Ökonomie) dergisi, LP21 editörü

Aron Amm, Mücadelede Öğrenelim (Lernen im Kampf)

Martin Suchanek, Beşinci Enternasyonal için Birlik Almanya seksiyonu İşçilerin Güç Birliği (Gruppe ArbeiterInnenmacht) üyesi, Devrimci Marksizm (Revolutionärer Marxismus) editörü

Wilhelm Schulz, Gruppe ArbeiterInnenmacht

Jaqueline K. Singh, Enternasyonal Komünist Gençlik üyesi

Matthias Fritz, IG Metall Mahle sendikası

Yunus Özgür, Berlin’de kurye

Charlotte Ruge, sağlık işçisi, Münih

Tabea Winter, Freie Üniversitesi öğrencisi

Thies Gleiss, Die Linke Ulusal Yürütme Komitesi üyesi

Yunanistan

Panos Garganas, Sosyalist İşçi Partisi (Sosialistiko Ergatiko Komma – SEK), haftalık İşçi Dayanışması’nın editörü

Elaliberta.gr, www.elaliberta.gr, Yayın Kurulu

Serafeim Rizos, Chania Öğretmenler Sendikası yöneticisi

Thanasis Diavolakis, Özel Okul Öğretmenleri Federasyonu

Katerina Thoidou, Nikaia-Renti belediye meclisi üyesi

Maria Styllou, Sosialismos apo ta kato editörü

Thanasis Kampagiannis, Atina Barosu meclis üyesi

ANTARSYA (Antikapitalist Sol Cephe)

Xekinima (Uluslararası Sosyalist Örgüt)

NAR (Yeni Sol Akım)

Manthos Tavoularis, liman işçisi, sendikacı

Tassos Anastassiadis, Yunan Gazeteciler Federasyonu (POESY) genel meclis üyesi

TPT (Dördüncü Enternasyonal Eğilimi, Birleşik Sekreterlik)

Petros Constantinou, Atina belediye meclisi üyesi, Irkçı ve Faşist Tehlikeye Karşı Birleşik Hareket (KEERFA) üyesi

Aphrodite Fragkou, Marousi belediye meclisi üyesi

Dimitris Zotos, Atina Hukukçular Derneği

Hindistan

Rohini Hensman, Aşağıdan Enternasyonalizm (Internationalism from Below), yazar, araştırmacı, aktivist

İran

Morad Shirin, Shahrokh Zamani Eylemi Kampanyası uluslararası örgütçüsü

Maziar Razi, İran Devrimci Marksist Akım sözcüsü

İrlanda

Bríd Smith, Kârlardan Önce Halk (People Before Profit – PBP), İrlanda parlamentosu milletvekili

Paul Murphy, PBP, İrlanda parlamentosu milletvekili

Gino Kenny, PBP, İrlanda parlamentosu milletvekili

Richard Boyd Barrett, PBP, İrlanda parlamentosu milletvekili

Gerry Carroll, PBP, Yasama Meclisi üyesi

Mick Barry, Dayanışma (Solidarity) ve Sosyalist Parti üyesi, İrlanda parlamentosu milletvekili

People Before Profit

Sosyalist Demokrasi

Goretti Horgan, People Before Profit

Jess Spear, RISE ulusal örgütçüsü

John Molyneux, People Before Profit, sendikacı, İrlanda Marksist İnceleme (Irish Marxist Review) editörü

Ailbhe Smyth, Le Cheile: Diversity Not Division üyesi

Eddie Conlon, Öğretmenler Sendikası eski genel sekreteri

Emilio Maira, People Before Profit

Memet Uludağ, sendikacı

Shaun Harkin, People Before Profit, Strabane belediye meclisi üyesi

Mark Price

İtalya

Giacomo Turci, La Voce delle Lotte editörü

Scilla Di Pietro, Feminist Il Pane e le Rose sözcüsü

Mary Rizzo, Le Voci della Libertà aktivisti

Japonya

Tsutomu Teramoto, Japonya Devrimci Komünist Birliği

Japonya Devrimci Komünist Birliği

Meksika

Enrique Gómez – Sosyalizme Doğru Hareket önderlerinden, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Francisco Retama – Sosyalizme Doğru Hareket önderlerinden, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Jose Manuel Aguilar Mora, Meksika Otonom Üniversitesi profesörü, Sosyalist Birlik (La Liga De Unidad Socialista – LUS) üyesi, İşçilerin Devrimci Partisi (Partido Revolucionario de los Trabajadores – PRT) önderi

Edgard Sánchez, PRT

Nijerya

Salako Kayode, Devrimci Sosyalist Hareket sözcüsü

Dimeji Macaulay, Devrimci Sosyalist Hareket yöneticisi

Polonya

Andrzej Żebrowski, İşçi Demokrasisi (Pracownicza Demokracja)

Agnieszka Kaleta

Michał Wysocki, işçi, Pracownicza Demokracja üyesi

Filip Ilkowski, doçent, Varşova Üniversitesi Polonya Öğretmenler Sendikası üyesi, Polonya Öğretmenler Sendikası Yüksek Öğrenim ve Bilim Konseyi Başkanlığı üyesi

Rusya

Daria, Uluslararası Sosyalist Akım

Semyon, Troçkist

Sosyalist Akım (IST)

Denis Zagladkin, Sosyalist Akım

İskoçya

Paul Inglis, Radikal Bağımsızlık Kampanyası, IWW sendikası Clydeside şubesi üyesi, Unison sendikası Glasgow şubesi üyesi

Connor Beaton, Cumhuriyetçi Sosyalist Platform sekreteri

Allan Armstrong, Cumhuriyetçi Sosyalist Platform, İskoçya Eğitim Enstitüsü

Frances Curran, eski parlamento milletvekili, Bağımsızlık İçin Sosyalizm üyesi

Pete Cannell, Scot.E3 (İstihdam, Enerji ve Çevre) sekreteri

Bob Goupillot, Radikal Bağımsızlık Kampanyası Edinburgh üyesi

Ecosocialist.scot, ecosocialist.scot

Güney Afrika

Mametlwe Sebei, Güney Afrika Genel Sanayi İşçileri Sendikası başkanı

Güney Kore

İşçi Dayanışması

İspanyol devleti

Josep Lluis del Alcázar – Eğitim Emekçileri Sendikası delegesi ve Enternasyonalist Mücadele önderlerinden, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Marga Olalla – Belediye İşçileri Sendikası delegesi ve Enternasyonalist Mücadele önderlerinden, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Miquel Blanch – Eğitim Emekçileri Sendikası delegesi, İşçi Komisyonları Sendikal Akımı Girona Bölgesi üyesi ve Enternasyonalist Mücadele üyesi, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

M. Esther del Alcázar – Eğitim Emekçileri Sendikası delegesi ve Enternasyonalist Mücadele önderlerinden, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Antikapitalistler (Anticapitalistas)

David Karvala, Marx21 üyesi

Carlos de Pablo Torrecilla, Katalonya UGT sendikası kurumsal politikası sekreteri

Gerardo Pisarello, Unidas Podemos, parlamento milletvekili

Miguel Urbán Crespo, Antikapitalistler (Anticapitalistas), Avrupa Parlamentosu üyesi

Marx21.net

Santiago Lupe, İşçilerin Devrimci Akımı (CRT) sözcüsü, tarihçi

Lucía Nistal, Madrid Özerk Üniversitesi’nden (UAM) Edebiyat Teorisi doktora öğrencisi, UAM referandumunun organizatörü ve CRT sözcüsü

Juan Carrique, işçi avukatı, CGT’ye bağlı Özgür Hukukçular ve Avukatlar Derneği üyesi

Josefina L. Martínez, gazeteci, tarihçi, yazar, Contrapunto editörü

Asier Ubico, CGT – Zaragoza’nın Telepizza Şirket Komitesi başkanı

Juan Carlos Arias Sanz, Madrid Sosyal Politikalar ve Aile Departmanı’nda UGT delegesi

Cynthia Lub, tarihte doktora öğrencisi, yazar, Esquerra Diari.cat editörü ve CGT Lleure üyesi

Maria Dantas, ERC, Katalan aktivist, parlamentoda milletvekili

İsveç

Hannah, Sosyalizm İçin Hareket (Bewegung für den Sozialismus)

Manuel Sepulveda, Sosyalizm İçin Hareket

Stéfanie Prezioso, Sol Birlik (Ensemble à Gauche), parlamentoda milletvekili

Jean Batou, Sol Birlik (Ensemble à Gauche), parlamentoda milletvekili

Philipp Schmid, Sosyalizm İçin Hareket, öğretmen, sendikacı

Christian Zeller, Ekososyalizm Ağı, ekonomi ve coğrafya profesörü

İsviçre

Jonas Brännberg, Uluslararası Sosyalist Alternatif (Rättvisepartiet Socialisterna), Luleå City belediye meclisi

Suriye

Jackal, Devrimci Sol Hareket

Tayvan

黃 梓 豪, Uluslararası Sosyalist İlerleme

ABD

Emmanuel Santos – Sosyalist Çekirdek, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Andrew Berman, Barış İçin Gaziler, Barış ve Dayanışma aktivisti

Brandon Madsen, America Demokratik Sosyalistleri (Democratic Socialists of America – DSA)

Reform ve Devrim (Reform & Revolution, DSA fraksiyonu)

Dan La Botz, New Politics editörü

Tyron Moore, Washington Eyalet Çalışanları Federasyonu örgütlenme uzmanı

Phil Gasper, New Politics editörü

Richard Burton, Montgomery County Eğitim Derneği, UniServ yöneticisi ve örgütlenme uzmanı

Tempest Kolektifi

E. Reed, Boston Devrimci Sosyalistleri Koordinasyon Komitesi üyesi

David McNally, Specter Journal editörü, Houston Üniversitesi tarih profesörü

Steve Leigh, Seattle Devrimci Sosyalistleri

Joel Geier

Sherry Wolf, Cinsellik ve Sosyalizm kitabının yazarı, Tempest Kolektifi, yazar

Sosyalist Yeniden Diriliş (Socialist Resurgence)

Charles Post, Tempest Kolektifi, DSA üyesi, Specter: A Marxist Journal editörü

Zachary Levenson, Specter editörü, sosyoloji yardımcı doçentliği, UNC Greensboro

Ashley Smith, Tempest Kolektifi, DSA üyesi, Ulusal Yazarlar Sendikası

Venezuela

José Bodas – Petrol İşçilerinin Birleşik Federasyonu Genel Sekreteri

Orlando Chirino – Sınıf Mücadeleci, Birlikçi, Devrimci, Özerk Akım ulusal önderi

Armando Guerra – Hidrocapital Sendikası (Devlet Su Hizmetleri Çalışanları Sendikası) eski önderi

Miguel Ángel Hernández – Sosyalizm ve Özgürlük Partisi Genel Sekreteri, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Simón Rodríguez Porras – Sosyalizm ve Özgürlük Partisi önderlerinden, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Angel Árias, LTS önderi, kamu işçisi

Suhey Ochoa, Pan y Rosas, çevrimiçi platform işçisi

Zimbabve

Tafadzwa A Choto, Uluslararası Sosyalist Örgüt

Şili:

Ranier Rios Puebla – Sosyalist İşçi Hareketi önderlerinden, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Panama:

Priscilla Vásquez – Sosyal Güvenlik Hizmeti Çalışanları Sendikası ulusal önderi

Virgilio Arauz – Sosyalist Öneri önderlerinden, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Peru:

Jorge Corzo – Birleşik İşçi Partisi önderlerinden, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Enrique Fernández Chacón – Birleşik İşçi Partisi eski ulusal milletvekili, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Uluslararası örgütler

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (UIT-CI)

Uluslararası Marksist Eğilim (IMT)

Devrimci Komünist Enternasyonal Eğilim (RCIT, www.thecommunists.net)

Troçkist Fraksiyon – Dördüncü Enternasyonal

Yorumlar kapalıdır.