Ukrayna’nın karşı saldırısı Putin’i yenilginin eşiğine getirdi

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) ve İspanyol Devleti seksiyonu Uluslararası Mücadele (Lucha Internasionalista) liderlerinden Josep Lluis del Alcázar yazdı.

Ukrayna’nın eylül ayında başlattığı karşı saldırı, 8000 km2’den daha fazla bölgenin kontrolünün geri alınmasını sağladı. Rusya’nın Harkov bölgesinden askeri teçhizatlarını geride bırakarak aceleyle çekilmesi içeride tartışmaları körükledi. Bir yanda Putin’in bir savaş durumu ve genel seferberlik ilan etmesini talep eden kesimler varken diğer yanda bölgede Rus birliklerini komuta eden subaylara dönük yaptırımlar uygulanmasını talep edenler ve Putin’in istifasını isteyen 84 belediye meclis üyesi duruyor.

Kiev cephesinin terk edilmesinden sonraki ikinci Rus geri çekilmesi, Putin’i kendi çelişkilerine hapsetti. Şubat ayında halkın tepkisinden korktuğu için resmi olarak savaş ilan etmeyi reddetmişti. Askere alım sorunları ise Putin için bir kabus haline geldi. Öyle ki, Suriye’de de faaliyet gösteren bir paralı asker şirketi olan Wagner Grubu’na başvurmak, hapishanelerdeki mahkûmları orduya almak gibi adımlara yönelmesi gerekti. Bundan önce Rusya’nın en yoksul ve en taşra bölgelerinde doğrudan askere alımları başlatmışlardı, ancak rakamlar askeri operasyonları yürütmek için açıkça yetersizdi. Ordudan firar seviyesi de bir süredir yükselişte. Cepheye gitmek için askere alınanlar tarafından imzalanan sözleşmeler, barış zamanında sözleşmenin tek taraflı olarak feshedilmesine izin veriyor ve şu anda resmen ilan edilmiş bir savaş yok. Her zaman kardeşleri olarak gördükleri ve hatta kan bağları olan insanlarla neden savaşmak zorunda olduklarını anlamayan Rus birlikleri içindeyse demoralizasyon hakim. Rus birliklerinin aksine, kendileri üzerinde hâkimiyet kurmaya çalışan kapitalist bir gücün istilasına karşı ülkelerini, topraklarını, evlerini savunmak için bir araya gelen Ukrayna halkının morali savaşın başından beri hep yüksek düzeyde.

20 Eylül’de Rus Duması, askerleri savaşmaya zorlamak için firar ve teslim olmaya yönelik cezaları sertleştirerek Ceza Kanunu’nda bir değişiklik yaptı. Bu değişiklik ayrıca genel seferberlik, sıkıyönetim ve savaş durumu gibi yeni maddeleri de içeriyor. Çarşamba günü (21 Eylül) Putin, yayımladığı kararnameyle 300 bin kişilik askeri yedek kuvvetin seferber edilmesini emretti ve Rusya’yı nükleer silahlar da dahil olmak üzere her şeyle savunmaya hazır olduğu konusunda ihtar verdi.

Ancak bu kısmi seferberliğe verilen tepki hızlıydı ve Putin’in kararnamesine karşı Rusya’nın 40 şehrinde eylemler gerçekleştirildi. Hükümetin eylemlere cevabı 1400 kişiyi aşkın gözaltı sayısıyla baskı politikası oldu. Rus halkının bu kararnameye bir diğer tepkisiyse olası bir savaş durumunda askere alınmaktan kurtulmak için komşu ülkelere gidiş biletlerinin satıldığı yerlerde artan kuyruklar.

Putin bir yandan da, Donbass bölgesinde işgal altındaki tüm bölgelerde, Herson ve Zaporijya’da bu bölgelerin Rusya Federasyonu tarafından ilhakını onaylatmak amacıyla 23 ve 27 Eylül arasında yeni referandumlar yapılması için çalışmaları hızlandırıyor. Putin bunu zaten 2014’te Kırım’da yaptı. Bu sahtekarca manevrayla bu bölgelerin Rusya toprakları olduğunu ve yapılacak herhangi bir saldırının da “Rusya’ya saldırı” olarak değerlendirilmesini meşrulaştırmayı amaçlıyor. Bu tür düzmece referandumları reddediyoruz. Bu bölgeler Ukrayna ulusunun bir parçası ve tıpkı Kırım’da olduğu gibi askeri işgal aracılığıyla Rusya’nın anklavları haline geldiler.

İUB-DE olarak, Putin’in suç dolu politikalarına karşı çıkan Rus eylemcilerle dayanışmayı artırma çağrısı yapıyoruz. Rusya’da protestoculara yönelik baskıya son! Ukrayna’daki savaşı protesto ettiği gerekçesiyle tutuklanan yüzlerce insan ve siyasi tutsaklar derhal serbest bırakılsın!

Avrupa hükümetlerinden cepheden ayrılan Rus askerleri ve Putin rejiminin muhalifleri için sığınma hakkı tanımalarını talep ediyoruz.

Rus işgaline karşı mücadelelerinde Ukrayna halkıyla dayanışmamızı yeniden ifade ediyoruz. Zelenski hükümetini ve NATO’yu desteklemeksizin, Rus işgalciyle savaşan Ukrayna solu ve sendikaları ile dayanışmaya devam edeceğiz.

22 Eylül 2022

Yorumlar kapalıdır.