Troçkist’in Ukrayna temalı ikinci özel sayısı çıktı!

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin birinci yıldönümü yaklaşırken sosyalist politika dergisi Troçkist Ukrayna temalı ikinci özel sayısını yayımladı. Bu özel sayıda sahadan aktarımların ve Ukraynalı sendikacılar, sosyalistler ve devrimcilerle yapılmış röportajların yanı sıra çeşitli gerekçelerle Rusya’nın işgaline destek veren sol kesimlerle polemikler ve işgal karşısında devrimci tutumun ne olması gerektiğine ilişkin analizler yer alıyor. Troçkist’in özel sayısını okumak için tıklayın.

Özel sayının Sunuş yazısı şu şekilde:

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye başlamasının hemen ardından, Mart 2022’de Troçkist’in 4. Özel Sayısını tümüyle bu konuya ayırmış ve orada bu emperyalist saldırı karşısında devrimci Marksistlerin tutumunu şu sloganlarda özetlenebilecek biçimde açıklamıştık: “Ukrayna halkıyla uluslararası dayanışmayı sürdürmeliyiz. İşgale, bombardımana hayır! Rus birlikleri Ukrayna’dan dışarı! Hükümetler Rus­ya ile ilişkilerini kessin! Ukrayna halkının dire­nişi zafer kazanmalı! İster Rusya’dan ister NATO, ABD veya AB’den gelsin, Ukrayna’daki tüm em­peryalist müdahalelere hayır!

Ve tabii enternasyonalist devrimciler olarak İşçilerin Uluslararası Birliği-Dördüncü Enternasyonal’in (İUB-DE) çatısı altında hem Ukrayna emekçi halkıyla dayanışma kampanyasına katıldık hem de bizzat Ukraynalı ilerici ve devrimci güçlerle temaslarımızı sıkılaştırdık. Elinizdeki 5. Özel Sayı bu çalışmaların bir ürünüdür.

Bu özel sayıda öncelikle emperyalist Rusya yanlısı Stalinist ve ulusalcı çevrelerde dile getirilen “Ukrayna halkını desteklemek NATO’nun yanında yer almaktır” biçimindeki yargıya bir yanıt getiriyoruz. Bu tür bir iddia, sahiplerinin enternasyonalist devrimcilerin tam karşısındaki cephede mevzilenmesinden başka bir anlam taşımıyor.

Bunun ardından UİB-DE militanlarının Ukrayna’daki çalışmalarının ürünlerine yer veriyoruz. Yoldaşlarımız Lviv ve Kiev’den Rus birlikleriyle sınır hattına, Zaporijya’ya kadar pek çok ilerici-devrimci çevreyle ve emekçilerle temas kurdular, talep edilmiş olan kampanya ürünü malzemeleri teslim ettiler.

Bu temaslar sırasında gerek enternasyonalist sivil kuruluşlarla gerekse de anarşist ve Marksist grup ve kişilerle görüşmeler gerçekleştirdiler. Özellikle demiryolu, metal ve maden sendikaları ve işçileriyle olan görüşme ve çalışmalar, Ukrayna halkının emperyalist saldırı karşısındaki savunmasına ve sosyalist devrim yolunun açılmasına yönelik olarak stratejik bir önem taşıyordu.

Bu enternasyonalist çalışmaların anlatısını ve konuya ilişkin devrimci Marksist tutumuzu içeren bu sayının, Türkiye’deki sosyalist devrimin ilerletilmesi açısından yararlı olacağını umuyoruz.

Yorumlar kapalıdır.