Bir sınıf kırımı olarak Maraş depremleri

Büyük yıkımlar, hafızalara kazınan bazı kareler ile karakterize olur. O kareler bir yandan yaşananları unutulmaz kılarken bir yandan da yaşananların gerçek niteliğini, sınıfsal özünü gösterir.

Soma maden faciası sonrası ölümden dönmüş bir madencinin ambulansa bindirilirken “Ayakkabılarımı çıkarayım, sedye kirlenmesin” demesi gibi.

En az 301 madencinin kaybının acısıyla aileler kahrolmuşken bu acıyı dillendiren madenci Erdal Kocabıyık’ın Başbakan Erdoğan’ın özel kalem müdürü Yusuf Yerkel tarafından yerde tekmelenmesi gibi.

Nasıl öldürüldük?

On binleri öldüren, yüz binleri yaralayan, milyonları yersiz yurtsuz bırakan Maraş merkezli iki depremin de en unutulmaz görüntülerinden biri, Hatay’da tam 138 saat sonra enkazdan çıkarılan Emine Hanım’ın “Param yok, ne olur beni özel hastaneye götürmeyin” sözüydü.

Bu söz bir bakıma yaşanan her şeyin neden yaşandığının ve nasıl öldürüldüğümüzün de özeti.

Deprem sadece vesile oldu. Deprem değil çürük bina öldürüyorsa yaşadığımız bir sınıfsal cinayettir. Mevcut haliyle bir sınıf kırımıdır.

Her gün üçer beşer iş cinayetlerinde ölmemizin de, Covid-19’un sınıfsal eşitsizlik nedeniyle bir işçi sınıfı salgınına dönmesinin de bir sınıf kırımı olması gibi.

Bu görüntüyü tamamlayan sınıfsal gerçek ise Emine Hanım ve yüz binler enkaz altında kalmadan harekete geçmeyen, harekete geçmeyi de gecikerek ve eksik yapan iktidar ve sermayenin timsah gözyaşlarıdır.

Özünde bir “show business” olan yüz milyar liranın üzerinde paranın toplandığı bağış kampanyası bir dayanışmanın değil, devleti anonim şirket gibi yönetme mantığıyla ortada asgari düzeyde dahi bir sosyal devletin kalmadığının, sermaye birikiminin alabildiğine yoğun bir emek sömürüsüne dayandığının bir tescilidir.

Devlet bir hayırsever kurumu değildir. Emekçi halk sadaka değil hakkı olan sosyal politikaları istiyor. Devlet topladığı vergilerle emekçi halkın can ve mal güvenliğini sağlamak, sosyal politikaları üretmek zorundadır. Bunu yapmayan derhal koltuğunu boşaltsın. Emekçi halkı kırıma uğratan tüm sorumlular hesabını vermeli.

Yorumlar kapalıdır.