Vestel’de kitlesel işten çıkarma!
Toplamda 6 bin işçi işsiz kaldı!
Manisa organize sanayi bölgesinde 30 bin üretim işçisi bulunan Vestel City’de kitlesel işten çıkarmalar başladı. Geçtiğimiz yıl Türk Metal ile sözleşme imzalayan fabrika sendika geldiğinden beri sistematik olarak işten çıkartmalara devam ediyor. Son işten çıkarma dalgası 2 bin işçiyi kapsıyor. Ama bu süreçte kademe kademe çıkarılan işçi sayısı bunun neredeyse üç katı.
Otomotiv sektöründeki girişiminin başarısızlığını bahane eden Vestel birçok biriminde düzenlemeye gitti. Türk Metal ile imzalanan sözleşmeden önce Vestel, Manisa’daki 40 yıllık varlığı boyunca sendikal çalışmalar dışında bu denli işçiyi işten çıkarmamıştı. Sendikanın işten atmalara tepki göstermemesi ve ekonomideki daralmayla birlikte, patronlar her yerde olduğu gibi Vestel’de de faturayı işçilere ödetmeye başladı.
Önce elektronik fabrikasında 16 banttan 6 banda düşürülen üretim, diğer birimlerde çalışan emekli ve engelli işçilerin azaltılması derken idari birimlerinde de çalışan sayısının azaltılmasıyla işten çıkarılanların sayısı 6 bine yükseldi.
Bu daralma politikasını doğrudan Vestel ile çalışan yan sanayilerin de uygulaması halinde Manisa organize sanayi bölgesinde yerel bir kriz oluşturabilir. İktidarın yüksek faiz politikası sanayi patronlarının üzerinde bir basınç oluşturuyor. Düşük işçi ücretleriyle ve yüksek kârlarla çalışmaya alışmış patronlar, iktidarın ekonomi politikasına sızlanmaktan öteye geçemezlerken, ilk adım olarak işçi çıkarmaya yöneliyorlar.
Öte yandan 30 bin üyesi olan Türk Metal Vestel şubesi işten çıkarmalara karşı henüz hiçbir adım atmadı. Geçtiğimiz yıl sefalet sözleşmesine imza atan sendika yönetimi, bu süreçte işten atmalara ilişkin de hiçbir girişimde bulunmadı.
Sefalet ücretlerine mahkûm edilen işçi sınıfı şimdi de kitlesel işsizlikle sınanıyor. İktidarın işçi düşmanı ekonomik yıkım politikaları emekçileri her geçen gün daha fazla bir çıkmaza sürüklüyor. Tek çözüm tüm emek örgütlerinin acil taleplerimiz ekseninde bir mücadele planı etrafında harekete geçmesidir. Kitlesel işten çıkarmalar derhal son bulmalı, atılan işçiler geri alınmalı ve ücretlere temmuz ayında derhal zam yapılmalıdır.
Yorumlar kapalıdır.