IMF İle Yeni Anlaşma, Emekçinin Sırtında Yeni Kambur

Devlet Bakanı Şimşek, IMF ile yapılan görüşmelerde oldukça mesafe kat edildiğini ve yeni bir anlaşmanın gündemde olduğunu belirtti. IMF ise bu anlaşmanın içeriğinin tamamlanması için Ocak ayında Türkiye’ye bir heyet göndereceğini açıkladı.

IMF ile imzalanan son anlaşmanın süresi Mart 2008’de dolmuştu. Bu anlaşmanın bedeli ise sadece borçların ve faizlerin ödenmesi ile değil, anlaşmada şart koşulan vergi yükseltilmeleri, sosyal harcamaların kısılması ve özelleştirmelerle birlikte gelen zamlar yoluyla da işçi ve emekçilerin üzerine yıkılmıştı.

Patronlar anlaşmadan yana

Patronlar birliği TÜSİAD, Ekim ayında imalat sektörünün gerilemesinin yüzde 10,3’e ulaşmasının ardından, IMF’den borç alınmasının zorunluluğunu defalarca kez vurgulamıştı. TÜSİAD’ın ihtarlarının ardından hükümet, bu yazdan beri IMF ile yürütmekte olduğu görüşmeleri hızlandırdı. Mehmet Şimşek her ne kadar olumlu bir tablo çizmeye çalışsa ve IMF’den alınacak borcun miktarının az olacağını ima etse de TÜSAD’ın sert açıklamalarından iplerin Türkiye kapitalist ekonomisinin elinde olmadığı anlaşılıyor.

Reuters’e göre IMF’den alınacak borcun tutarı 25 milyon dolar civarında! Bu miktarı sır gibi gizleyen Şimşek ise, miktar konusunda anlaşıldığını, tartışmanın anlaşmanın diğer unsurları olan “ekonomik önlemler”, yani IMF’nin şartları üzerinde sürdüğünü belirtiyor.

IMF, hükümet ve patronların tasarısı

Üzerinde büyük ölçüde anlaşma sağlanılan şartlar ise şunlar: Vergi zammının yapılmayacağı açıklanırken, bazı ürünlerde %8 olan KDV oranları %18’e çıkacak (bu baylar bizimle dalga geçiyorlar!), sosyal güvenlik açığının daraltılması için sağlık harcamalarında kesintiye gidilecek ve bütçeden 2009’da belediyelere ayrılacak olan 4 milyar YTL’nin 1,7 milyarlık kısmı kesilecek – bu sayede de belediye hizmetlerinin (özellikle de su hizmetlerinin) özel sektöre açılmasının ve bu hizmetlerin zamlanmasının önü açılacak…

İşçi ve emekçiler olarak biz bu analaşmanın sonuçlarını çok iyi biliyoruz. Patronlar, tarihi tekerrür ettirmeye çalışıyorlar. Ancak biz, krize karşı başlattığımız mücadeleleri birleştirerek ve IMF’nin düşmanımız olduğunu her ortamda söyleyerek onların bu planlarını ve anlaşmalarını başlarına yıkacağız!

Yazan: Sedat D. (22 Aralık 2008)

Yorumlar kapalıdır.