Seçimlerin ardından kentsel dönüşüm – Sunuş

29 Mart yerel seçimlerinin önemli konularından biri, Kentsel Dönüşüm meselesiydi. Ortadaki rantın büyüklüğünden ötürü, Kentsel Dönüşüm’ün gündemde olduğu yerlerde, seçimler daha çekişmeli ve gürültülüydü.

Öte yandan, Kentsel Dönüşüm’ün başlamış olduğu yerlerde, halkta oluşan tepkiyi oya çevirmek için de, bu konu önemli bir fırsattı. Örneğin, Kartal, Büyükçekmece, Sarıyer gibi ilçelerde, AKP’nin belediyeleri kaybetmesinde, Kentsel Dönüşüm’ün önemli etkenlerden biri olduğu belirtiliyor.

Kabaca; kent emekçilerini, yoksullarını şehrin dış kesimlerine atmak ve yeni rant alanları sağlamak olarak özetleyebileceğimiz Kentsel Dönüşüm Projesi, seçimlerden bağımsız olarak, kent yoksulları için bir ölüm-kalım meselesi durumunda. 2005 yılında, Kentsel Dönüşüm sürecini yürütmek adına kurulan kurumlardan Mesken ve Gecekondu Müdürlüğü, İstanbul’da 85 bin gecekondu tespit ettiklerini ve bunların yıkılmasına karar verdiklerini açıklamıştır. Dolayısıyla, yalnızca İstanbul’da bu süreç, yüz binlerce insanı etkilemektedir.

Kentsel Dönüşüm, adım adım ilerleyen bir süreç ve bugüne kadar pek çok yerde, fazla güçlük çekmeden hayata geçirilmiş bir saldırı planı. Ne var ki, Gülsuyu Mahallesi’nde, Dikmen Vadisi’nde olduğu gibi, mahalle halklarının yıkımlara karşı, kararlı direnişler gösterdikleri örnekler de bulunuyor. Ve bu başarılı direnişler, yerellerdeki kazanımlardan çok daha fazlasını ifade ediyor, kuşkusuz. Sözü edilen örnekler, bu saldırı sürecinin durdurulabileceğinin canlı kanıtları olarak duruyorlar ve bu halleriyle, başka yerlerde gerçekleştirilecek yıkım projeleri için de ciddi birer tehditler.

Mesken ve Gecekondu Müdürlüğü’nün açıklamalarına göre, İstanbul’da en büyük yıkımsa, Okmeydanı’nda gerçekleşecek. Şehrin sürekli genişlemesiyle, İstanbul’un merkez noktalarından biri haline gelmiş bu bölge, taşıdığı rant potansiyeliyle, belirli kesimlerin fena halde ağzını sulandırıyor. Ne var ki, yerel seçim süreciyle birlikte Okmeydanı’nda, bu tatlı projeye taş koyacak bir muhalefet odağı oluşmaya başlıyor. Okmeydanı Mahmutşevketpaşa Mahallesi’nde, hakim muhtarlık anlayışına muhalif gençlerin inisiyatifiyle muhtar adayı olan Yalçın Köse etrafında, başta barınma hakkı olmak üzere, mahalle halkının taleplerini sahiplenen bir muhtarlık çalışması gerçekleşti. Dahası, kıl payı kaybedilen seçim sürecinin ardından, dile getirilen talepler etrafında, çalışmalar halen sürmekte.

Bu mütevazı, örnek çalışmanın muhtar adayı Yalçın Köse’yle seçim süreci ve kentsel dönüşümle ilgili bir söyleşi gerçekleştirdik.

Yazan: Atakan Çiftçi (30 Nisan 2009)

Yorumlar kapalıdır.