İspanya; Baskılar sökmedi! Enternasyonalist İnisiyatif yoluna devam ediyor!

Okurlarımız hatırlayacaktır, bir önceki sayımızda haziran ayında gerçekleştirilecek Avrupa Parlamentosu seçimleri için, İspanya’da bir dizi sol akım ve devrimci partinin bir araya geldiğini ve Enternasyonalist İnisiyatif (Eİ)- Halklar Arası Dayanışma Platformu’nu (İniciativa İnternacionalista – La Solidaridad entre los pueblos) oluşturmuş olduklarını belirtmiştik.

Aralarında, Kastilya solu, Valencia solu, Enternasyonalist Dayanışma Komiteleri, Kızıl Akım ve Enternasyonalist Mücadele (Lİ) gibi yapıların bulunduğu Eİ; Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yeni liberal saldırı dalgasının ve dünya düzeyindeki ekonomik krizin hedef tahtasına oturttuğu işçi sınıfının ve Avrupa’nın yok sayılmış halklarının sesi olmak için mücadelenin göstergesi olmanın yanı sıra, seçimlerin ardından ülkedeki devrimci sol güçlerin yeniden toparlanmasına da yönelik bir dinamik taşımakta…

Eİ, Katalunya, Bask ülkesi ve İspanya’nın hemen tüm bölgelerinde fabrika, mahalle ve okullar temelinde komiteler kurarak hummalı bir seçim kampanyasına girişti ve kısa sayılabilecek bir zaman diliminde çok ciddi bir ulusal ve uluslararası destek elde etti.

Batık banka ve şirketlere milyonlarca Avroluk kamu fonlarını peşkeş çekerken krizin bütün yükünü işçi sınıfına yıkan hükümetleri teşhir etmek, tüm bireysel ve kolektif özgürlüklerle birlikte, halkların ulusal kaderlerini tayin hakkını sahiplenmek, dünya işçileri ve halkları arasında dayanışma ve işbirliğinin derinleştirilmesi ve “Sermaye’nin Avrupası projesine karşı İşçilerin ve Halkların Avrupa’sı” sloganlarıyla yola çıkan İnisiyatif, çok geçmeden İspanyol devletinin saldırılarına ve baskılarına göğüs germek durumunda kaldı.

Geçtiğimiz ay içinde, İspanyol Yüksek Mahkemesi, İnisiyatif’in seçimlere katılması yasaklanmış Bask sol örgütlerini bünyesinde barındırdığı suçlamasıyla yasadışı ilan edilerek seçimlerden men edilmesini kararlaştırdı. Bu kararın alınmasında “Sosyalist” hükümetin ve İspanyol İçişleri Bakanı Alfredo Perez Rubalcaba’nın büyük çaba sarf ettiği biliniyor. Ne var ki, Eİ’nin uğradığı bu devlet terörüne karşı ulusal ve uluslararası düzeyde yükselen desteğin etkisiyle İspanyol Anayasa mahkemesi geri adım atarak yüksek mahkemenin kararını iptal etmek durumunda kaldı. Böylelikle yalnızca Eİ yoluna devam etmekle kalmadı ama aynı zamanda İspanyol burjuva rejiminin baskılarına karşı çok önemli bir demokratik mevzi de savunulmuş oldu.

Yazan: Murat Yakın (1 Haziran 2009)

Yorumlar kapalıdır.