Ereğli Shipyard İşçileri Direnişte

Kdz. Ereğli’deki tersanelerde yaklaşık 5000 bin işçi çalışmakta. İşçilerin büyük bir kısmı taşeronlarda çalışıyor. Krizle birlikte işlerin durduğu bölgede bugüne kadar binlercesi işten çıkarıldı. Çalışmaya devam edenler ise ücretlerini aylardır alamıyorlar.

Bu tersanelerden Ereğli Shipyard işçileri de yaklaşık 4 aydır ücretlerini alamıyorlar. Med Marine holdinge bağlı tersanede 1000’in üzerinde işçi çalışmakta. Krizle birlikte birçok işçi çeşitli nedenlerle işten atıldı ya da işçiler koşullara dayanamayarak işten ayrıldılar Ücretlerini alamayan yaklaşık 600 işçi bayramdan önce işyeri işgali dâhil olmak üzere birçok eylem gerçekleştirdiler. Yemekleri döken işçiler, İstanbul yolunu da birçok kez trafiğe kapattılar.

İşçilerin eylemleri sonucunda maaşların ödeneceğini söyleyen yönetim, maaşların küçük bir kısmını ödeyince, bayramın bitiminde işçiler yeniden eyleme geçtiler. Tersanede üretimi durduran işçiler şehir merkezine yürüyüşe geçtiler. Dönem dönem polisin müdahalelerine rağmen işçiler taleplerini haykırdılar. Bu eylemin ardından işveren toplu işten çıkarmalara başladı.

Ereğli tersaneler bölgesinde çok ağır çalışma koşulları olmasına rağmen işçiler örgütsüzler ve bu durumu işverenler kendi lehlerine kullanıyorlar. Çok yakınlarındaki Erdemir işçilerinden ve Erdemir’de örgütlü Türk-Metal’den herhangi bir destek de söz konusu değil.

Ereğli tersane işçilerinin artık dayanacak gücü yok. Aylardır maaş alamayan işçilerde bıçak kemiğe dayanmış durumda. Bu birikmiş öfke radikal eylemlere de yol açsa, işyerlerinde birliğin olmaması, farklı tersanelerdeki işçilerin yan yana gelmemesi gibi nedenlerle mücadeleler kitleselleşemiyor.

Yazan: İC – Haber (7 Aralık 2009)

Yorumlar kapalıdır.