Marmaray işçileri ile söyleşi

İşçi Cephesi gazetesi olarak, direnen Marmaray işçilerini ziyaretimiz sırasında onlarla bir sohbet gerçekleştirdik. İşçilerin, direnişin başlangıcına ve gidişatına dair anlattıklarını sizlerle paylaşıyoruz.

İşçi Cephesi: Süreç nasıl işledi, durumdan genel olarak bahsedebilir misiniz?

Polatlı İnşaat’a bağlı çalışanlar olarak üç yıldır zam alamıyorduk ve aybaşında 27,5 lira olan yevmiyelerimize yalnızca bir lira zam yapıldı. Maaşlarımızla birlikte sigortalarımız da tam yatırılmıyordu, sigortalarımız 15 günlük yatıyordu, bazen yatmıyordu. Bunlardan ötürü 15 Ocak’ta greve çıktık. Valiliğe gittik, suç duyurusunda bulunduk, sosyal güvenlik kurumuna gittik ve dilekçe verdik. Sigortalarımızın eksik yatırıldığına dair ihbarda bulunduk. İş mahkemesine başvurup dilekçe verdik. Birkaç gün içerisinde de gece Ankara’ya gittik. TBMM’ye girdik. Bakanla görüştük Oradan da tekel direnişindeki işçi arkadaşların yanına gittik, birlikte dayanışma gösterdik. Direnişimiz sonuna kadar da devam edecektir. Ölmek var, dönmek yok!

İC: Şantiyedeki direnişi nasıl sürdürüyorsunuz?

Şantiye kapısı önünde mesai saatleri içerisinde (08:00 – 17:00) bekliyoruz. Bu yüzden çadır kurmadık. Birkaç kez içeri girmek istedik, bu yaptığınız yasadışıdır dedik, hemen ardından polis ekiplerini üzerimize saldılar. Bu nedenle kapı önünde mesai bitimine kadar bekliyoruz.

İC: Diğer taşerondaki işçiler bu mücadelenize nasıl bakıyorlar?

Bizi tebrik ediyorlar, bu kadar sürdüreceğimizi tahmin edemiyorlardı, bu bir dileniş değil direniştir diyorlar. Diğer taşeronlardaki işçilerin patronu bizi koz olarak kullanıyor, biz ne kadar alırsak onlar da kendi çalışanlarına o kadar vereceğini söylüyor. Siz direnişe girmeyin diyor. Bizim sayemizde onlar da 30 TL zam aldılar.

Yazan: İC – Söyleşi, 15 Şubat 2010

Yorumlar kapalıdır.