Eğitim emekçileri Ankara’da buluştu

Eğitim-Sen’in “Kamusal Eğitim, Kadrolu Çalışma, Demokratik Yaşam” mitingi 17 Nisan günü Ankara’da yapıldı.

14 Nisan’da İstanbul ve Urfa’dan yürüyüşe başlayan eğitim emekçileri sabahın erken saatlerinde Kurtuluş İtfaiye’de toplanmaya başladılar. Saat 10.30’da buluşan eğitim emekçileri buradan Kızılay Ziya Gökalp Caddesi’ne yürüdüler. Kürsüden yapılan konuşmalarda sık sık “Güvenceli iş, demokratik ülke” talepleri dile getirildi.

Yapılan konuşmalarda son günlerde gündemde olan yeni anayasa önerisinde kamu emekçilerinin grevli toplu sözleşme haklarının olmadığı, en temel sosyal haklarımız olan eğitim ve sağlığa karşı hiçbir düzenlemenin yapılmadığı belirtildi. Tartışılan anayasada işçilerin, Kürtlere, Alevilere ve farklı inançlara yer verilmediği vurgulandı. İlköğretimden üniversiteye kadar eğitimin her aşamasının paralı hale getirildiği, piyasa koşullarında bir eğitim sisteminin yaratılmaya çalışıldığı ve 12 Eylül’ün baskıcı kurumlarından YÖK’ün hala varlığını sürdürdüğü belirtildi.

Direnişte olan İSKİ, Marmaray ve TEKEL işçilerinin de destek verdiği eylemde sık sık “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz”, “Eşit İşe Eşit Ücret”, “Parasız Eğitim Parasız Sağlık”, “Genel Grev, Genel Direniş”, “Yaşasın Halkların Kardeşliği”, “Parasız, Bilimsel, Anadilde Eğitim Hakkı” sloganları atıldı. Eyleme ayrıca TÖB-DER, Eğitim Emekçileri Derneği, Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu, İşsiz ve Güvencesiz Eğitimciler Platformu, 50/d ye karşı mücadele yürüten akademisyenler kendi pankartlarıyla katıldılar.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç yaptığı konuşmada: “Bizlerden üç maymunu oynamamızı istiyorlar; ancak onlar biliyorlar ki Eğitim-Sen 100 yıldır yürüyor ve mücadeleye devam ediyor” dedi. Ayrıca TÖB-DER’in hâlâ mücadele geleneğini sürdürdüğünü belirten Zübeyde Kılıç, konuşmalarında anayasa paketi tartışmalarına da değinerek, anayasa paketi tartışmasında eğitim, sağlık gibi temel hakların hâlâ güvence altına alınmadığını belirtti.

Ankara’da sınav sistemi sinir sistemimizi bozuyor diyen ve üniversite sınavlarını protesto ederek tutuklanan lise öğrencilerine de değinen Kılıç, Samsun’da Ahmet Türk’e yönelik saldırıyı da kınadı.

Zübeyde Kılıç’ın konuşmasından sonra kitleye seslenen KESK Genel Başkanı Sami Evren yaptığı konuşmada yine anayasa paketi tartışmalarına değindi. 1 Mayıs çağrısında bulunan Evren, Taksim Meydanı’nın verilen mücadeleler sonucunda kazanıldığını belirtti. Güvencesiz, kuralsız çalışmaya karşı 1 Mayıs’ta ve 26 Mayıs’ta alanlarda olunması gerektiğini dile getirdi.

Yazan: İC – Haber, 17 Nisan 2010

Yorumlar kapalıdır.