İtfaiye işçileri Topbaş’a cevap veriyor!

Direnişteki itfaiye işçilerinin bir süredir Bakırköy ve Taksim’de açtıkları resim sergileri, bu hafta da Kadıköy’de açılacaktı. Ancak 26 Nisan günü Kadıköy’e sergilerini açmak üzere giden işçiler, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı zabıtalarca engellendi ve valilikten izinli olmasına rağmen sergilerinin açılmasına izin verilmedi. Zabıtaların tehditlerine maruz kalan ve izin kâğıtlarını göstermelerine rağmen hukuksuz bir biçimde reddedilen işçiler, bu zorbalığı teşhir etmek ve sergilerini açmak üzere bugün bir basın açıklaması yaptılar.

İşçiler, bu yasaklamanın ardından bir dizi yetkiliyle görüşüyorlar; ama yetkililerin kendilerine verdiği cevap, Kadir Topbaş’ın sergiden rahatsız olduğu ve ancak fotoğrafların kontrol edilip, sakıncalı olanların (direniş resimleri kast ediliyor) elenmesinden sonra, kendilerine gösterilecek bir yerde serginin açılabileceği yönünde oluyor. Ek olarak, “İtfaiye İşçileri Direniyor, Halkından Destek Bekliyor” yazılı resmin mutlaka kaldırılması koşulu öne sürülüyor. İşçilere bu koşullara uymadıkları takdirde, zabıtaların onlara müdahale edecekleri söyleniyor.

İşçiler ise, buradaki hukukun; ancak Topbaş’ın keyfî hukuku olduğunu söylüyorlar. Yani söz konusu işçilerin haklarını araması olunca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi devletin kurumlarını yok sayabiliyor. Buna karşın işçiler de valilik ve emniyetten aldıkları izin doğrultusunda bu sergiyi açacaklarını ve baskılara boyun eğmeyeceklerini belirtiyorlar.

Kadir Topbaş’ın bu yaklaşımı, işçi düşmanı yüzünü ve örgütlülüğe olan tahammülsüzlüğünü bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Bu baskı ilk değildir; itfaiye işçileri direniş boyunca birçok baskıya maruz kalmışlardır. Önce belediye önündeki çadırları zabıtalarca dağıtılmış, ardından basın açıklamalarında, diğer işçilerle dayanışırken polisin saldırılarına maruz kalmışlardır. Başta direnen işçiler olmak üzere, hakkını arayan bütün kesimlerin uğradığı baskı politikaları devletin ve onun kurumlarının emekçilerden yana olmadığını gözler önüne seriyor. Bu yüzden itfaiye işçilerinin kazanımı, bütün emekçilerin kazanımı olacaktır.

Yazan: İC – Haber, 28 Nisan 2010

Yorumlar kapalıdır.