Samatya Hastanesi inşaat işçileri çatıda, patronlar nerede?

İstanbul Eğitim ve Araştırma (Samatya) Hastanesi’nde hasta klinikleri inşaatında çalışan işçiler 14 Şubat’tan beri direnişte. En az altı aydır maaşlarını alamayan 100’e yakın işçi var. İşçi Cephesi olarak, direnişi sürdüren ortalama 40 işçinin yanındaydık. Taşeronun yaptığı türlü usulsüzlüklerle dolu bu süreci Abdullah işçiyle olan söyleşimizle aktarıyoruz.

(8 katlı bir binanın en tepesindeyiz, aşağıya doğru “SSK’larımız Yatırılsın”, “İşçi Hakkı Kimsede Kalmaz”, “6 Aydır Maaş Alamıyoruz” pankartları asılı)

İşçi Cephesi (İC): Ne kadar süredir burada çalışıyorsunuz? Hangi koşullarla çalıştınız, süreci biraz anlatır mısınız?

İşçi (İ): Ben 2009 Aralık’ta bu işyerine girdim. Normalde İl Özel İdaresi için çalışmamız gerekiyor. Onlar ihaleyi RT isimli bir firmaya vermişler. O da Cihan ve Körfez taşeronlarına işi yüklemiş. Ben bu beş aylık süreçte bir defa avans gibi 500 lira para aldım, o da kavga dövüş. Başka da bir para görmedim, hiç alamayanlar da var. Maaşlarımızı almak için gittiğimizde 3 gün 5 gün diye diye beklettiler, zaten taşeronlar çalacağı kadar çalmış olmalı ki işin bitmesiyle, buradaki malzemelerle ilgilenmiyorlar. Biz de iki aydır çalışmıyoruz. İşler bekliyor, maaş yok. Artık son 15 gündür eylem yapalım, sesimizi duyuralım dedik. Böyle çatıya çıktık.

İC: Maaşlarınız nasıldı? Sigortanız ödenmiş mi?

İ: Maaşlarımız yüksek gözüküyordu. Örneğin, şu arkadaşın maaşı 1500 liraymış, ama 560’ı bankaya yatıyor diyorlarmış, ben 500 lira dışında para alamadım. Sigortalarımız, kimilerinin hiç kaydı dahi yapılmamış. Asgari ücretten arada bir ödenenler olmuş.

İC: Direniş nasıl sürüyor, kaç kişisiniz?

İ: Aslında 100 kişiye yakın işçiydik, ama yarısına çok az bir para vermişler onlar da memleketlerine döndü o paralarla. Hepimiz Anadolu’nun bir yerlerinden geliyoruz. Benim de ailem Kayseri’de, 4 aydır gidemedim, para yok. Şimdi 40-45 işçi direnişteyiz. Ama her gün herkes gelemiyor, bazen 30 kişi bekliyoruz burada, yol parası bulamayanlarımız var. Gelenler zaten burada kalıyor. Sabah akşam yukarıdayız, polis gelir indirir diye hep beraber aşağıya inmiyoruz, ikişer üçer temsilci olarak iniyoruz birileri gelince.

İC: Ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?

İ: Yemeklerimiz şimdilik şirketten geliyor, ama her an kesilebilir, olmadı hastaneden alacağız yemekleri ama çok zor durumdayız para olarak. Normalde taşeron 26 Mart’ta maaşları ödeme sözü vermişti ama ödemediği gibi bir de şirketten silahlı adamlar gelip bizi korkutmaya çalıştı.

İC: Sendikalardan destek görüyor musunuz?

İ: Sendika olarak SES, Dev Sağlık-İş geliyor, çünkü hastane satılacakmış, onlar da protesto ediyorlar, bizim de yasal işlerimize onlar koşturuyorlar. Burada aşağıda basın açıklaması yapılıyor onlar sayesinde. Sağ olasınız, sizler geliyorsunuz ve birkaç sol grup.

İC: Tekel işçilerinin 1-2 Nisan eyleminde siz de onlarlaydınız. Direnen işçilerle irtibatınız ne durumda?

İ: Direnen işçilerle toplanıyoruz, sağ olsun İSKİ işçileri, İtfaiye, Esenyurt hepsi bize destek veriyor. Çünkü bir olursak, tek yumruk olursak hakkımızı alırız.

İC: Genel olarak talepleriniz neler? Bundan sonraki süreçte neler yapacaksınız?

İ: Biz SSK primlerimiz, maaşlarımız, çalışmamızdan gelecek tüm paralarımız yatırılsın istiyoruz. Taşeron çalıştırma iptal edilmeli. İl Özel idaresi maaş vermiyor ama pankart açtığımız için bize ceza kesmiş, moralimiz çok bozuldu, onları ödemeyeceğiz. Dava sürecini başlatıyoruz, dilekçelerimizi de topladık. Direnen diğer işçilerle birlikte bütün haklarımızı alana kadar direneceğiz. Pazartesi günü (12.04.2010) saat 12.30’da İl Özel İdaresi önünde eylemimiz olacak, oraya herkesi bekliyoruz.

Yazan: İC – Haber, 9 Nisan 2010

Yorumlar kapalıdır.