Samatya Hastanesi inşaat işçilerine polis müdahalesi!

Samatya Hastanesi 1 ve 2. blokları deprem güçlendirme inşaatında çalışan işçiler yaklaşık bir buçuk aydır ücretlerini alamadıkları ve sigortaları eksik yatırıldığı için direnişteler. Bizler de 16 Nisan Cuma günü İşçi Cephesi olarak direnişçi işçilere yeni bir destek ziyareti gerçekleştirdik.

İşçilerden bir kısmı binanın en üst katında koğuşta beklemekteydi. Bir kısım da açılan davaların ödemeleri için maddi destek bulmak adına kurumları ziyaret etmekteydi. Sohbetimizde işçiler, RT İnşaat’ın kendilerini oyaladığını, işçilerden bazılarının paralarını alamadan memleketlerine gittiğini, 6 ay çalışan işçilerin SSK primlerinin 47 gün ödendiğini ve şimdi de yemeklerinin kesildiğini anlattılar.

Sohbetimiz devam ederken içeri giren bir işçi, sivil polislerin yukarıya çıktıklarının, Emniyet Müdürü’nün de geldiğinin ve pankartları indirmek istediklerinin haberini getirdi. Bunun üzerine işçiler ve dayanışma ziyaretinde bulunanlar hep birlikte koridora çıktık. Olay yerinde bulunan iki polis işçilere, Vali’den emir aldıklarını ve pankartlarını indirmelerini söyledi. Sebebini soran işçilere bahane olarak çevre ve görüntü kirliliğinin yaratılması sunuldu ve indirilmezse para cezası kesileceğini, ayrıca eğer pankartları polisler indirirse el koyacaklarını, buna karşın işçiler indirirse pankartı almayacaklarını söylediler.

Bunun ardından avukatlarını arayıp durumu ileten işçiler, avukattan polisin böyle bir hakkının olmadığını öğrendiler. Sonrasında bazı işçiler engellemek için pankartların asılı olduğu saçağa çıktılar, aynı zamanda basını aradılar.

İşçilerin direndiğini gören polis ise destek istemek durumunda kaldı ve Yunus adı verilen on civarında motosikletli polis daha inşaata gelmiş oldu. Avukatla yapılan son telefon görüşmesinden sonra işçiler polislere: “Patrondan yana davranıyorsunuz. Dün patronun bir adamı geldi, pankartları indirteceğini söyledi, bugün sizler bunu yapıyorsunuz. İndiriyoruz ama yarın bir daha asacağız!” dediler ve pankartları indirdiler.

Pankartın toplanmasının ardından inşaata gelen iki avukat ve bir sendikacı ile kısa bir toplantı yapıldı. Sendikacı mücadelede bazen geri adım da atmak gerekebilir diyerek işçilere moral verdi.

Yazan: İC – Haber, 18 Nisan 2010

Yorumlar kapalıdır.