Rimaks Tekstil işçilerinin direnişi sürüyor

Rimaks Tekstil’de sendikalılaştıkları için işten atılan işçilerin direnişi sürüyor. Uzun ve yoğun çalışma saatlerine, düşük ücretlere karşı sendikalaşmaya karar veren işçiler, patronun işten atma saldırısıyla karşılaştılar.

Rimaks Tekstil’in Tuzla ve Bartın’da olmak üzere iki fabrikası bulunuyor ve bu fabrikalarda yaklaşık 450 kişi çalışıyor. Sendikalaşma faaliyeti, iki fabrikada birden Türk-İş’e bağlı TEKSİF tarafından yürütülüyor. Sendikanın işyerinde çoğunluğu sağlaması ve bu süreçte sendikalaşmanın patron tarafından duyulmasının ardından, işten atma saldırısı da başlamış oldu. Önce Bartın’da, Haziran ayında 20 işçi tensikata uğradı. Ardından 11 Ağustos’ta Tuzla’da 20 işçinin işine son verildi. Bu andan itibaren, işçilerin direnişe geçmesi ve direnişin büyümesiyle birlikte, işten atılan işçilerin sayısı giderek arttı ve iki fabrikada toplam 133 işçinin işine son verilmiş oldu.

Bu süreçte Rimaks işçileri çeşitli eylemler düzenlediler. Öncelikle, fabrikaların önünde direniş çadırları kuruldu. 16 Ağustos’ta fabrikada halihazırda çalışan işçiler, bir saatlik iş durdurma eylemi yaptılar ve fabrikaları 20.30’a kadar terk etmediler.

İşten çıkarmaların sürmesi üzerine, 25 Ağustos’ta Ankara-Bartın yolunu trafiğe kapattılar. 1 Eylül’de Bartın’a gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nı protesto girişiminde bulundular. Bunun üzerine birçok işçi gözaltına alındı ve ancak Bakan’ın şehri terk etmesinden sonra serbest bırakıldılar.

Tuzla’daki Rimaks direnişinin yakınında, yine sendikalaştıkları için işten atma saldırısıyla karşılaşan işçilerin bir başka direnişi sürüyor: Kurtköy’deki UPS direnişi. UPS işçilerinin Rimaks direnişini ziyareti ve Rimaks işçilerinin, 1 Eylül’deki UPS eylemine katılımları, sınıf dayanışması açısından anlamlı eylemlerdi. Direnişteki işçilerin mücadeleleri birleştikçe ve kazandıkça, diğer işçilere de birer örnek teşkil edecek ve hiç şüphe yok ki, onları da mücadeleye katacak.

Yorumlar kapalıdır.