Habertürk’e protestolar sürüyor!

17 Ekim gecesi Habertürk Kanalında Ali Poyrazoğlu’nun sunduğu programda, tecavüz sahnelerinden oluşan parodiye gülmeyenler de vardı. “Fatmagül’ün Suçu Ne?” dizisindeki tecavüz sahneleriyle birlikte, medyada artan cinsiyetçi programlar ve tecavüz kültürünü teşvik eden yayınların eğlendirmediği kimseler de var.

Mor Çatı, İstanbul Feminist Kolektif ve diğer feminist kadınlar, tepkilerini 23 Ekim Cumartesi günü Ciner Medya binasının önünde Habertürk’ü protesto ederek gösterdiler. Bugün de Habertürk’ün önünde Biz Erkek Değiliz İnisiyatifi’nin (BEDİ) basın açıklaması vardı.

Cinsel şiddet içeren bu türden yazılı ve görsel medya araçlarını bizler de öfkeyle takip ediyoruz. BEDİ’nin basın metnini aşağıda paylaşıyoruz.

Basına ve Kamuoyuna

17 Ekim gecesi Habertürk Kanalında Ali Poyrazoğlu’nun sunduğu “Gölgede Muhabbet” adlı eğlence programının içinde “Fatmagül’ün Suçu Ne?” dizisindeki tecavüz sahnesi parodi olarak sahnelendi. Saha, takım, gol, kale, skor gibi futbol kavramları, bir tecavüz olayını betimlemek için kullanıldı. Gülmemiz gereken bu skece biz gülemedik; gülmek bir yana adeta kanımız dondu. Çünkü eğlence adına yapılan şey apaçık tecavüzü normalleştiren ve bu anlamda meşrulaştıran da bir gösteriydi. Skeci yapanlar, TV programı içinde yer verenler, alkışlayanlar ve gülenler, tecavüzü yani en yok edici haliyle cinsel şiddeti, futbol stadyumlarında kanıksamış olan bir çeşit erkek taşkınlığına eşitlemiş oldular.

Peki ne istiyorlar? Bir kısmı ölümle, geri kalanı ise fiziki ve/veya ruhi ağır yaralanmalarla sonuçlanan bu yaygın şiddeti, “biz erkeklerin doğası böyledir işte, ne yapalım” diyerek hoş görmemizi mi bekliyorlar? Eğer tecavüz etmek kaçınılmazsa bari eğlenelim gülelim mi istiyorlar?

Hayır kabul etmiyoruz; hoş görmüyoruz, gülmüyoruz, gülemiyoruz. Bunda gülünecek ne var?

Keşke bütün mesele bu pespayelikten ibaret olsa… Her gün, her saat, her dakika toplumun istisnasız her noktasında, erkekler taciz ve tecavüz ediyor. Yanısıra, kesintisiz şekilde çalışan erkek egemen bir çark, medyasından mahkemesine, stüdyosundan stadyumuna, okulundan ailesine, erkek tahakkümü ve eril şiddeti sürekli kollayıp, mazur gösteriyor ve yeniden üretiyor.

Biz bu erkek egemen çarkın bir parçası olmak istemiyoruz. Eğer erkeklik, eşitsizliği savunmak, hükmetmek, ezmek, şiddet uygulamak ve yok etmekse, biz erkeklikten istifa ediyoruz ve tıpkı Pippa Bacca, tecavüz edilerek öldürüldüğünde yaptığımız gibi, herkese ilan ediyoruz: Biz Erkek Değiliz.

BEDİ

Yorumlar kapalıdır.