Yıl 2007, günlerden 19 Ocak…

Hrant Dink, Agos Gazetesi’ne giderken Ogün Samast isimli tetikçi tarafından katledildi. O gün çocuktan katil yaratanlar ise şimdi katilden çocuk yaratma çabasında…

Taş atan çocuklar diye bilinen, 6008 sayılı Terörle Mücadele Yasası’nın, çocukların yargılanmasıyla ilgili yeni halinden Ogün Samast da yararlanıyor. Kişiye göre ya da kişiye özel kanun elbette olmaz. Ama asıl sorgulanması gereken zaten bu değil. Asıl sorgulanması gereken dört yıldır sonuca bağlanamayan Hrant Dink davasında, katillerin ve azmettiricilerinin az ceza ile kurtulması için adeta bir seferberlik halinde olması.

Yargılama sonucunda halkın beklentisi katil Ogün Samast’ın ve azmettiricilerinin hak ettikleri cezayı almaları. Ama mahkemenin gidişatına bakıldığında, bu yargılamada istenilen sonuç, beklenilen sonucun tam tersi olacak gibi görülüyor. Ogün Samast’ın çocuk mahkemesinde yargılanması mahkemenin ikiye bölünmesine sebep olacak. Diğer azmettiricilerin başka mahkemede yargılanması yargılamanın seyri açısından sağlıklı olmayacak gibi görünüyor. Yargılamayı uzatarak sürüncemede bırakan mahkeme, Hrant Dink’i sağ iken koruyamadığı gibi öldükten sonra da katilinin ve azmettiricilerinin, vicdanları rahatsız edecek derecede düşük cezaya çarptırılması sonucuna doğru gidiyor.

Uzun süren yargılama sadece Samast vakasıyla sınırlı kalmıyor. Mahkemelerin yavaş yürümesi bu tür olaylarda adaletin yerini bulmasını geciktiriyor. Adil yargılamanın yapılması ve sonucun bir an önce elde edilmesi açısından mahkemenin daha adil ve aktif bir şekilde yargılamayı sürdürmesi gerekmektedir. Ogün Samast’ın alacağı cezanın yaşının ve işlediği suçun karşılığı olan en üst sınırda olması gerekir. “Çocuk” diyerek medyada sevimli gösterilmeye çalışılması yakalandığı ilk günlerde jandarmanın ve polisin Samast ile hatıra fotoğrafları çektirmesi aslında Hrant Dink cinayetine devlet ve güvenlik güçlerinin nasıl yaklaştığının en bariz örneğidir.

Cinayetin engellenmesinin mümkün olmasına rağmen cinayeti engellemeyen bürokrasi şimdi de yargılamada Samast’a en alt sınırdan ceza vermenin peşinde. Azmettiricilerin ise bu işten ucuz sıyrılacağı görülüyor. Samast kadar bu işi organize edenlerin de -hatta daha da fazlası- cezalarla yargılanmaları gerekmekte. Çocuk yaştakilerin cinayetlerde kullanılmasının önüne geçmek için azmettiricilerin ağır cezalarla ve cinayeti engellemeyenlerin de yargılamaya dâhil edilerek bu yaptıklarının yanlarına kâr kalmaması gelecekteki buna benzer cinayetleri engellemekte bir önlem olacaktır diye düşünüyoruz. Geciken adalet, adalet değildir.

Yorumlar kapalıdır.