Loç Vadililer HES’e karşı seferber

Cide’deki Loç Vadisi’ne, yani dünyanın en büyük dördüncü kanyonuna hidroelektirik santralleri (HES) yapılmasına karşı, Loç Vadililer projeyi yürüten OR-YA enerji şirketinin önündeki oturma eylemlerini bir ayı aşkın süredir sürdürmekteler. Aynı zamanda, Cide’de, köy halkı da şantiye başında nöbet tutmakta.

Geçtiğimiz günlerde, İstanbul Tophane’deki oturma eylemindeki Loç Vadililer, civar üniversitelerin öğrencilerinden önemli bir destek aldılar. Beşiktaş’taki ve şehrin diğer bölgelerindeki birçok üniversiteden öğrencilerin 22 Aralık Çarşamba günü Fındıklı tramvay durağından başlattıkları yürüyüş, Loç Vadisi’nde HES yapımı ihalesini alan OR-YA Holding’in önünde son buldu. Tophane’de bulunan OR-YA Holding’in önünde direnen Loç vadisinden ve Karadeniz İsyandadır Platformu’ndan yaşlısından gencine 15 kişi dönüşümlü olarak oturma eylemi yapıyor. Bu destek yürüyüşünde “Loç Vadisi halkı yalnız değildir!”, “Boşuna santral yapma yıkacağız başına!”, “Dereler özgür akacak”, “Direne direne kazanacağız”,”Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!” gibi sloganlar atıldı. Öğrencilerin pankartının önünde ise “ODTÜ’de uzun eşşek, SBF’de yumurta, Loç Vadisi’nde sarıyazmayız, üniversitelerde özgürlüğüz!” yazıyordu. Öğrencilerin mektuplarını okumasının ardından gerçekleştirilen oturma eylemi ile süreç sonuçlandı.

Ocak ayı başında ise Kastamonu İl Özel İdaresi’nin, HES’in bulunduğu alandaki incelemesi sonucunda yaptığı, imar planına aykırı bir yapılaşma tespitini kaymakamlığa göndermesiyle birlikte inşaatın şantiyesi mühürlendi. Kastamonu İdare Mahkemesi’nde hukuki sürecin devam ettiği bir dönemde mühürleme kararının çıkması, en azından mahkeme sonuçlanana kadar HES inşaatının geri dönülmez şekilde tamamlanmaması açısından önemli. Ancak HES projelerinin devlet eliyle desteklendiği düşünüldüğünde, hukuki süreç tamamlanmadan OR-YA şirketinin imar planındaki “eksiklikleri” tamamladığı takdirde inşaattaki mühürün kaldırılabileceği ihtimalini unutmamak gerekir. Ki Loç Vadililer de bunun farkında olarak, hem şantiye hem de OR-YA enerji şirketi önündeki bekleyişlerini sürdürmekteler.

Yorumlar kapalıdır.