Ontex direnişi: İki cephede devam eden direniş

Ontex Fabrikası, içinde Can Bebe, Helen Herper, Can Ped adlı ürünlerin de olduğu markaları üreten, Ortadoğu ve Afrika bölgesine ihracat yapan, yaklaşık 450 işçinin çalıştığı çok uluslu bir şirkete ait. Selüloz-İş’in yaklaşık 20 yıldır örgütlü olduğu fabrikada işçiler, asgari ücret civarındaki maaşlarına ve sendika yöneticilerinin işverenin çıkarlarını savunur hale gelmesine tepki olarak direnişe geçmişlerdir. İşci Cephesi Gazetesi olarak ziyaret ettiğimiz Ontex Direnişi İşçileri ile yaptığımız röportajı yayınlıyoruz.

İC: Öncelikle kolay gelsin. Direniş çadırınızı kurmuş ve kararlı bir şekilde mücadelenize devam ediyorsunuz. Bugün (25.02.2011) direnişinizin kaçıncı günü?

İşçi: Bugün itibariyle 9 oldu.

İC: Direnişe geçmenizin nedeni neydi, süreç nasıl başladı bahsedebilir misiniz?

İşçi: İçerde çok büyük baskı vardı. 3 yıl önce makinaların hızı 300 ise şu an 600 oldu. Yani yapılan iş 2 katına çıktı ama kişi sayısı ve ücretler aynı. Ben 3 yıldır çalışıyorum, aylık 670 lira maaş alıyorum. Günde 12 saat çalışmadığım sürece evimi geçindiremiyorum ama, 12 saat çalışınca da ne evimi görebiliyorum ne de barkımı. İnsanız biz de sonuçta! Yani işyeri büyüdükçe baskı arttı, sorumluluklarımız arttı, maaşımızın bir değeri kalmadı. Süreç böyle başladı.

İC: Ettiğimiz sohbette Selüloz-İş’in örgütlü olduğunu söyledi arkadaşlar. Sendikanızın bu direnişe yönelik tututmu nedir?

İşçi: Şimdi, 20 yıldır bir sendika var burada. 20 yıldır işçilerin iradesi olmadan, tamamen kendi iradeleriyle bir taslak hazırlıyorlar. İşveren sendikaya bu yıl şunu vereceğim diyor, sendika da bize, “Direndik, dayattık, olmadı. Şu zammı aldık.” diyor. Aslında taslağı bile hazırlamıyor sendika! Zaten sendika başkanımız da 1976’da burda çalışıyormuş. Bugünkü patronla başkanımız abi-kardeş muhabbeti içerisinde. Bu ilişki ikisinin de işine geliyor. Hem patron mutlu, hem de Selüloz-İş İstanbul şubesi burdan nemalanmaktadır. Öyle ki, patron bize yaptırmak istediklerini sendika aracılığıyla yaptırıyor. Mesela bizim fabrikadaki sendika temsilcimiz şu an direnişte olan insanları gözlemleyip bir liste hazırlayıp yönetime vermiş. Listeye alınmamızın sebebi sendikacılara olan muhalifliğimiz ve hakkımızı aramamız. Biz sendika temsilcisinin verdiği listeyle işten atıldık! Patron ispiyoncusu durumundalar. Yani iki cephede direniyoruz.

İC: İçerdeki arkadaşlarınız bu duruma nasıl bakıyor?

İşçi: Biz 50 arkadaş biraraya geldik. Yıllardır aynı sendika temsilcileri var. Yani hem TİS sürecini başarı ile atlatmak, hem de temsilcileri değiştirmek için toplandık. Neden temsilcileri değiştirmek istedik? Temsilciler işçileri satan bir kurum durumundalar. Biz de kendi temsilcimizi seçmek istedik. Sendikacılar da elindeki ipleri kaybetmemek için kabul etmedi, tabi. Biz de birinci görüşme sonrası buna karşı boykot yaptık ve katılım yüzde 80’lerdeydi. Sonra insanları tehdit ettiler ve birliğimiz kırılmaya başladı.

İC: İşten atmalar o boykottan sonra mı oldu?

İşçi: Hayır. TİS sürecimiz bitti. Fakat öncesinde sendikacılar bize, “Arkadaşlar siz kabul etmezseniz sözleşmeye imza atmayız”, dediler. Biz yüzde 25 zam istiyorduk. Sonra bir öğrendik ki, geçen hafta cuma günü yüzde 15’in altına imza atmışlar. Sonra sendikacıları aradık, “Hani bize sormadan imza atmayacaktınız”, dedik. Genel başkan bize, “Yetki bizde, ister atarız, ister atmayız! Buna siz karışamazsınız!”, dedi. Sözlerini tutmadılar, biz de onları alkışlarla protesto ettik. Sonra da bu sendikacılara karşı imza toplayıp delege seçimi talep ettik. Bu olaydan sonra, bizden 17 kişiyi 25/1’den tazminatsız işten attılar. Avukatlarımızla mahkemeye başvurduk.

İC: Bir eylem programınız var mı?

İşçi: Şimdi bir boykot çağrımız var. Ontex’in ürettiği Can Bebe, Helen Herper, Can Ped adlı ürünlerin boykot edilmesini istiyoruz. Yarın (26 Şubat Cumartesi) saat 18:00’de Galatasaray Lisesi önünden Taksim Meydanına yürüyüş düzenleyeceğiz. Bu yürüyüşe ve mücadelemize desteğinizi bekliyoruz.

İC: İşçi Cephesi olarak mücadelenize desteğimiz devam edecek. Bunu yaygınlaştırmak için elimizden geleni yapacağız. Tekrar kolay gelsin…

Yorumlar kapalıdır.