Çel-Mer’de üçüncü direniş

Kocaeli’nin Gebze ilçesine bağlı Şekerpınar Mahallesi’ndeki Çel-Mer Çelik fabrikasında sendikalı işçiler üzerindeki baskı devam ediyor. 2010 yaz aylarında iki direniş sürecinin yaşandığı fabrikada, işçiler ikinci direniş döneminde fabrika işgali yoluyla üretimi durdurarak patron ile atılan işçilerin geri alınması ve Birleşik Metal-İş’in tanınması yolunda bir protokol imzalamışlardı.

Sürecin devamında ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Birleşik Metal-İş’i , Çel-Mer’de yetkili sendika ilan etmişti. Ancak ne işçilerle yapılan protokol ne de Bakanlık kararı patronun sendika düşmanı tavrında herhangi bir değişikliğe yol açmamış gibi gözüküyor. Sendika üyesi işçilerin toplu sözleşme hakları için diretmeleri sonucunda patron 2 işçiyi işten çıkardı. İşten çıkartılan 2 işçi de 23 Mart gününden bu yana fabrika önünde direnişe geçerek Çel-Mer’deki üçüncü direniş dönemini başlattılar.

Patronun tüm hukuk tanımaz ve sendika düşmanı tavırlarına karşı mücadelelerini sürdüren Çel-Mer işçilerine destek amacıyla da 26 Mart günü fabrika önünde, işçilere desteği arttırabilmek adına bir basın açıklaması gerçekleşti. 26 Mart’ın Birleşik Metal-İş’in Areva şirketinde greve çıkma günü olması dolasıyla destek için Areva’ya gelen siyasi grup ve sendikaları Çel-Mer’e de taşıyabilmek basın açıklamasının görece daha kalabalık geçmesini sağladı ve bu da işçiler üzerinde olumlu bir moral etki yaptı.

Birleşik Metal-İş’in bir yandan toplu sözleşme döneminde aldığı grev kararıyla birkaç fabrikada başlatılan grevler bir yandan da yine aynı sendikanın üyesi oldukları nedeniyle işten çıkartılan Casper ve Çel-Mer işçilerinin direniş süreçleri önümüzdeki dönemde metal sektöründe mücadelenin ileri doğru bir ivme kazanabilmesi yolunda oldukça kritik gözüküyor. Bu yolda bizlere düşen de, tüm bu mücadeleleri duyurmak, desteklemek ve 1 Mayıs sürecine girdiğimiz bu dönemde sınıfın birliği şiarıyla birleşik mücadele sloganını yükseltmek.

Yorumlar kapalıdır.