Petlas’ta bu gün eylem vardı

Türkiye’de F-16 savaş uçaklarına lastik üreten tek firma olan ve burjuva yayınlarda “Kriz tanımayan firma” olarak anılan Petlas’ta işçiler 2003 senesinde grev kararı almışlardı. Ancak bu süreç karşısında, Bakanlar Kurulunu acil toplamış ve grevin “milli güvenliği bozucu nitelikte” olduğu kararını vererek Petlas’ta grevi yasaklamıştı. İşçilerinin sendikalı olduğu ama sendikalı işçilerin grev hakkının olmadığı Petlas’ta bugün eylem vardı.

Çalışma şartları

İş kazalarının eksi olmadığı fabrikada işçilere dayatılan şartları İşçi Cephesi okuru bir işçi şu şekilde özetliyor: “Fabrikada zorunlu mesai uygulaması var. İşçilere aşırı derecede sorumluluk veriliyor ve verilen hedef (günde 400 lastik yapmak gibi bir hedef var) tutturulamayınca da ücretsiz fazla mesaiye bırakılıyoruz. Ayrıca zam için belirli bir zaman aralığı yok. Ne zaman, ne kadar zam yapılacak bilmiyoruz! Buna karşılık patron da işçiyi istediği zaman işten atabiliyor.

Talepler

2-3 yıldır taşeron altında çalışan işçiler, taşerondan kadroya geçmek istiyorlardı. Sendikanın düzenli toplantıları sırasında işçiler sorunlarını dile getirdi ve sendikada uyarı mayetinde bir yürüyüş önerisinde bulundu. Ardından işçiler kabul eti ve iş çıkışında 1000 kadar işçi şehir merkezine yürüyerek eylem yaptılar. Yukarda özetlenen çalışma şartlarına karşı işçiler, iş güvencesi ve iş güvenliği istiyorlar.

Sonuç

Kadrolu işçilerinde desteklediği eylemden korkan patron, sendikadan görüşme talebinin bulundu. Görüşme sonrasında sendikacılardan işçilere yapılan açıklama da önümüzdeki yıl ocak ayından sonra makina başında üretim yapan 300 kadar işçinin kadrolu olacağı aktarıldı. Fakat diğerlerinin ne olacağının belirsiz bırakılması işçiler arasında rahatsızlık yaratsa da sendikacılar mücadelenin takipçisi olacaklarını söyleyerek eylemi sonlandırdı.

Yorumlar kapalıdır.