“Çalışma barışı” öldürüyor!
Nisan ayında meydana gelen iş cinayetlerinde 87 işçi hayatını kaybederken 244 işçi de yaralandı. Ölümlerin 22’si inşaat, 14’ü maden, 12’si ise enerji sektöründe gerçekleşti. Gazetemiz basıma hazırlanırken gelen heberlere göre bu ay içerisinde, Maraş’ta bir inşaattan düşen 2 işçi yaşamını yitirdi. Osmaniye’de otogar inşaatının çökmesi sonucu göçük altında kalan 10 işçiden 8’i yaralı olarak kurtarıldı ve kalan 2 işçiyi arama çalışmaları sürüyor. Ayrıca Antalya’da bir asit kazanın patlaması sonucu 1 işçi ağır yaralandı. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün raporlarına göre tüm dünyada her 15 saniyede bir işçi çalışırken ölüyor. Bu rakam yıllık bazda yaklaşık iki milyon üç yüz bin işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiği anlamına geliyor.
İşçi canyetlerine dikkat çekmek için dünyanın birçok ülkesinde kabul edilen “28 Nisan Dünya İş Cinayetlerinde Ölen ve Yaralananları Anma Günü” dolayısıyla İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİGM) girişimiyle Petrol-İş genel merkezinde düzenlenen toplantıda bir yandan iş kazasında hayatını kaybeden işçi ailelerinin örgütlenme deneyimleri aktarılırken diğer yandan Türkiye’de mücadelenin geldiği nokta tartışıldı. Davutpaşa, Ostim/İvedik, Zonguldak Maden, Tuzla Tersane ve Tekstil İşçi Aileleri de dahil olmak üzere Türkiye’nin her yerinden toplantıya katılan aileler söz alarak hukuksal mücadelelerinin geldiği noktayı aktardılar.
Kan parası ödeyerek iş cinayetlerinin üzerini örtmeye çabalayan patronlara karşı hukuksal mücadele önemli olmakla birlikte, yetersiz. Herhangi bir makinenin değiştirilebilir bir parçası kadar değer gören ve bu yüzden ölen, kâr-zarar hesabında bir kalem olmaktan öteye geçirilmeyen işçilerin, insan onuruna yaraşır iş ve iş güvencesi için bir mücadele örgütlemeye girişmeleri bu ölümleri durdurabilir. Aksi durumda, Esenyurt’ta yanarak hayatını kaybeden 11 işçinin çalıştığı inşaata yeniden izin çıkması gibi durumlarla karşılaşmamız ve öldüğümüzle kalmamız kaçınılmaz gibi görünüyor.
Yorumlar kapalıdır.