“KPSS 2012 iptal edilsin!”

7 Temmuz 2012’de yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sorularının sızdırılması, farklı meslek gruplarından binlerce adayı mağdur etti. Sınav öncesi soruların çeşitli kanallar aracılığıyla servis edilmesiyle, özellikle son 3 yıldır bütün sınavlarında şaibe iddialarıyla gündeme gelen ÖSYM’nin güvenilir bir kurum olmadığı bir kez daha açığa çıktı.

Açığa çıkan ve bildiğimiz kadarıyla, iki yıl önce polislik sınavında soruların çalınması ve soruların bazı evlerde bulunması ile başlayan süreç, ardından 2010 KPSS sorularının internet üzerinden dağıtılmasıyla devam etmişti. Daha sonra TUS’ta yaşanan şaibeler, YGS’de ortaya çıkan şifreler, hakimlik ve savcılık sınavında dereceye girenlerin milletvekili yakını olması, vaizlik sınavındaki usulsüzlükler ve en son da, YGS 2012’de yapılan hesaplama hataları “adil olmayan” bir sınav sisteminin varlığını doğrulatır nitelikte.

Bilindiği üzere, KPSS’de her çift rakamlı senelerde devlet memuru alımı yapılır. Dolayısıyla, 2010 ve 2012’de skandalların baş göstermesi tesadüf değil. Henüz sınav başlamadan 08.19’da twitter üzerinden Türkçe sorularının sınav kitapçığı olmayan bir formatta deşifre edilmesi, sınav henüz bitmeden Dicle Haber Ajansı’nın soruların sızdırıldığını haber yaparak soruların bir kısmını yayınlaması, sınav bitiminde ise Beyaz Kalem Yayınevi’ne ait internet sitesinde 57 sorunun yayınlanması… ÖSYM bu iddialara yönelik olarak yaptığı basın duyurusunda, son derece komik bir biçimde, soruların sınava girenler tarafından ezberlendiğini ve çıkışta yazılıp yayınlandığını iddia ediyor. Elinizde yazacak bir kağıdınız bile olmadan, 120 dakikada soruları şıklarıyla birlikte ezberlemek, çıkışta da yaymak şaşırtıcı bir biçimde gülünç bir savunma.

Yine bir ÖSYM yetkilisi, sınavda “ilk 90 dakika uygulanan dışarı çıkma yasağı”na uyulmadığını iddia etti. Eğer bu iddia doğruysa, bu da sınavın bir iptal sebebidir. Diğer taraftan Diyarbakır’da ANF’ye konuşan Bilim Dersanesi sahibi Tayyip Hanas, kimliğini bilmediği kişilerin kendisini ziyaret ederek sınav sorularını 25 bin TL’ye satmak istediklerini söyledi. Bu durumsa sınavın kesinlikle temiz olmadığını göstermektedir.

2010 KPSS’de failler belirlenmesine, bilinmesine rağmen bir türlü sorumlular yakalanamamış, soruların gönderildiği e-posta adresleri belli iken, gönderen ve alan kişilerin isimleri basına bile yansımışken, çok sayıda bariz kanıt varken iki yıldır soruşturma aşamasından, dava aşamasına geçilememiş, göstermelik olarak sınavın sadece ikinci oturumu iptal edilip tekrarı yapılmıştır. Sınavı şaibeli olduğu kişilerin ataması yapılmış, hatta ne tesadüftür ki bazı kimseler eşleriyle birlikte aynı okula atanmış ve hala öğretmen sıfatıyla çalıştırılmaktadır.

Çeşitli illerde protestolar yaparak, KPSS 2012’nin iptali ve ÖSYM Başkanı Ali Demir’in istifasını isteyen KPSS İptal Edilsin Grubu da bundan sonra kamu personeli atama politikalarının gözden geçirilerek, ihtiyaca ve istihdama yönelik düzenlemeler yapılmasını, adaletsiz atamaların ve mağduriyetlerin derhal sonlandırılmasını dile getiriyor.

Sınav sistemlerinin başlı başına bir adaletsizlik yarattığını ve bunun üzerinden binlerce dersanenin ve sistemin kendisinin para kazandığı ortadadır. KPSS sınavı tamamen kaldırılmalı, ihtiyaca göre memur alımı adil bir biçimde yapılmalıdır. Bilinmektedir ki, şu an binlerce okul öğretmensizdir. Buna rağmen çok kötü koşullarda ve düşük maaşlarla çalışan, pedagojik formasyona dahi sahip olmayan “ücretli öğretmen”ler branşları dışında derslere girmektedir. Benzer şekilde diğer memur alımlarında da eşitsizlikler mevcut olup, bugün mesleğini yapamayan binlerce üniversite mezunu “diplomalı işsiz” bulunmaktadır. Devlet, üniversitelerin kontenjanlarını hangi meslekten kaç kişiyi istihdam edeceğini planlayarak belirlemeli. İnsanları “yaşam boyu” sınava tabi tutmak yerine; onlara güvenceli bir iş ve yaşam olanağı sağlamalıdır.

Yorumlar kapalıdır.