4+4+4’le gerçekte hedeflenenler

AKP hükümetinin hazırlayıp dayattığı 4+4+4 eğitim sistemi bu sene ilk defa uygulanacak. Yeni sistemle beraber öğrencileri ve öğretmenleri yeni sorunlar bekliyor. 4+4+4 ile okula başlama yaşı 66 aya düşürüldü ve şu anda yapılan kayıtlarla bazı okullarda en az 80 kişilik sınıflar oluşmuş durumda. Üstelik Türkiye’de halihazırda 300 bini aşkın işsiz öğretmen varken sınıf öğretmenliğinin 4 seneye düşmesiyle Milli Eğitim Bakanlığı 29 bin 103 sınıf öğretmenin ihtiyaç fazlası olduğunu açıkladı. Görünen o ki, yetersiz okul sayısı, 5.5 yaşındaki çocukların yaşayacağı pedagojik problemler, işsiz kalan öğretmenler hükümetin umrunda değil. Bakan Ömer Dinçer’in ağzından, yeter ki “dünyayla rekabet edebilelim, eğitim sistemimiz demokratikleşsin, esnekleşsin”…

Bu sistem neyi hedefliyor?

Niteliksiz eğitimin daha da niteliksiz hale getirildiği 4+4+4 uygulamasıyla gerçekte hedeflenen 5. sınıfta ‘bireysel yönelişlerine göre’ meslek okuluna başlayan öğrencilerin çeşitli sektörlerde güvencesiz ve ucuz işgücü olarak çalıştırılması. Belli ki Ömer Dinçer’in dünyayla rekabetten anladığı ucuz işgücü piyasasında birincilik koltuğuna oturmak! Öte yandan, AKP Muğla milletvekili Ali Boğa‘nın, “4+4+4 düzenlemesinden sonra bütün okulları imam hatip yapma şansını yakaladık” sözleriyle görülüyor ki; kız çocuklarının açık öğretim adı altında eve kapatılması ve 5. sınıftan itibaren imam-hatiplere öğrenci alınması mümkün hale gelecek. Yeni sistem, AKP’nin muhafazakar toplum inşasını gerçekleştirmek için kesintisiz eğitim sistemini esnekleştiriyor.

Yine anadilde eğitim hakkı tanınmazken, yeni sistemde 5. sınıftan itibaren Kürtçe seçmeli ders olabileceği dillendiriliyor. Oysa Gülten Kışanak’ın sözleriyle, “Bir kişiye kendi anadilini yabancı dil gibi öğretmekten büyük zulüm yoktur.” Dolayısıyla yeni sistemde de Kürt öğrenciler anadillerinden mahrum kalmaya devam edecek.

AKP üzerinde pervasızca oynamalar yaptığı eğitim sistemiyle patronları ihya etmek istiyor. Bizlerse işçi ve emekçilerden yana, bilimsel, parasız, anadilde eğitim istiyoruz!

Yorumlar kapalıdır.