Hizmet sektörü – Kara listede adın yazılı!

Ben bir özel istihdam bürosunda çalışıyorum. Her gün tanık olduğum şey, aslında okurken belki çoğumuz için satırlardan ibaret olan oyunların gerçekliği. Duysam, komplo teorisi olduğunu düşüneceğim, hatta belki de inanmayacağım olayları görüyorum. Müşteri olan firmalara eleman ‘satmak’ için telefonda insanlara söylenen yalanlar, bir bakıyorsunuz ki performansınızın bir parçası oluvermiş. Yalan söylerken en başarılı olanın, yanakları kızarmayanın performansı iyi oluyor. Her gün, daha güvencesiz, daha esnek çalıştırmak için yaratıcılığını zorlayan sistemin bir parçası… Öyle ki işten atılanların işe iade davasıyla hak aramalarına engel olmak için verilen sözde hizmet, insana değer vermek sayılıyor.

Dedim ya, şahit olduklarım karşısında bazen kanım donuyor, en çok da insanların, yani bu işi yapanların bunlara inanmalarını anlayamıyorum. Son şahit olduğum şey ise, gerçekten gördüklerim arasında en çirkiniydi. Bildiğiniz gibi, Hava-iş’e bağlı THY çalışanları yaptıkları eylem sonucu işten toplu olarak çıkarılmıştı. Benim çalıştığım firmada bir pozisyon için aynı dönemde THY’den işten çıkartılmış bir adayla görüşüldü. Ancak işten çıkma zamanının toplu işten çıkarılma tarihiyle aynı olduğu fark edilince referans alınmak üzere eski yöneticileri arandı ve bu konu da soruldu. O insan, sadece yürüyüş sırasında oradan üniformasıyla geçmekte olduğu için işten çıkarılmış. Müşteri durumundaki firmaya bu güzel bir dille açıklandı. Sonrasında olan ise inanılmaz, bir tür firma dayanışmasıyla, şirketler zor durumda kalmasın diye bir kara liste paylaşıldı benim çalıştığım işyerinde. İçinde sadece sürece aktif olarak katılıp işten ayrılanlar değil, oradan geçtiği için işten atılanlar da var muhtemelen. Kara listeye eklenmeye adayız yani hepimiz, bir gün hak aramak için sokaklara düştüğümüzde; bunu az çok biliyoruz. Peki oradan sadece geçenler?

Geldiğimiz noktada artık hiçbir mantık güdülmeden kara listeye eklenebiliriz. Bir ihtimal daha var tabi, geleceğimizi karartanlara karşı bir arada durmak. Ancak o zaman ne kara listeler kalır önümüzde, ne de bu akıl dışı sistem.

Yorumlar kapalıdır.