İTÜ’de asistanlardan geçici güvencesiz çalışmaya hayır eylemi

İstanbul Teknik Üniversitesi araştırma görvlileri ve diğer üniversite asistanları, yüksek öğretim görevlilerinin işsiz kalmasına neden olan 50/d yasasına ve piyasa koşullarında güvencesiz çalışmalara karşı eylem gerçekleştirdi.

İTÜ Maslak Kampüsü Yemekhanesi önünden, “Ferman YÖK’ün, üniversiteler bizimdir”, “50/D’ye dur de” sloganları ile asistanların, onlara destek olan öğretim üyesi ve üniversite emekçilerinin Rektörlük binasına yaptıkları yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı.

“Doktoralı işsiz olmayacağız”

Yüksek Öğretim Kurulu üniversitelere, kamuoyunda “torba yasa” olarak bilinen 611 no’lu kanuna dayanarak yüksek lisansta 3, doktorada 6 yılı tamamlamış ve mezun olmamış 50/d’li araştırma görevlilerinin ilişkilerinin kesilmesinin önünü açmaktadır. Bu uygulama dolayısıyla İTÜ’de yaklaşık 120 araştırma görevlisinin işini kaybetme tehlikesi ile karşıkarşıya olduğu söylenen açıklamada 22 Haziran’dan bu yana yenilenen sözleşmelerin Personel Daire Başkanlığı tarafından bölümlere gönderilmediği, zimmet tehditleriyle dekanların cendere altına alındığı, ilişikleri kesilmeden araştırma görevlilerine maaşlarının ödenmediği ve son olarak bir araştırma görevlisinin YÖK görüşüne binaen ilişiğinin kesildiği anlatıldı.

Üniversitelerde akademik ve bilimsel özgürlük ortamının eşit iş güvencesi olmadan sağlanamayacağı vurgulanan açıklamada İTÜ araştırma görevlileri taleplerini ifade ettiler. İlişiği kesilen arkadaşlarının işe geri alınmasını; maaşları ödenmeyen ve atamaları yenilenmeyen araştırma görevlilerinin mağduriyetlerinin bir an evvel giderilmesini; doktora veya yüksek lisans devam ederken azami süre dayatmasıyla işten çıkarmaların ve hatta tazminat ödeme dayatmalarının son bulmasını; yurt dışında araştırma yapmaya hak kazanan araştırma görevlilerinin ücretsiz görevlendirilmesi ve araştırma görevlilerinin 33/a kadrosuna atanması sürecindeki yasal haklarının ihlal edilmesinin önüne geçilmesi taleplerinde bulundular.

Son olarak bu süreçte kimsenin mağdur edilmesine sessiz kalmayacağını söyleyen araştırma görevlileri İTÜ Rektörlüğü ile YÖK’ün hukuk dışı, anti-demokratik dayatmalarına karşı sonuna kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladılar.

Yorumlar kapalıdır.