BEDAŞ direnişi 163. gününde

Boğaziçi Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi için taşeron şirketler üzerinden çalışan ve Enerji-Sen sendikasında örgütlenen 116 işçinin direnişi devam ediyor. Maaşlarının sürekli eksik ve geç yatırılması ve de çalışma bölgelerinde eksik işçi çalıştırılması sebebiyle iş hukukunun 34. maddesine istinaden “20 günü aşkın bir süre boyunca maaşlarını alamadıkları taktirde iş edimini yerine getirmeme” haklarını kullanan işçiler, 21 Mayıs 2012 tarihinde iş bırakma eylemi gerçekleştirmişlerdi.

Talimhane’deki BEDAŞ binası önünde çadır kuran işçiler 163 gündür direnişlerini sürdürüyor. Yazın sıcağında direnişlerine tam gaz devam eden işçiler ve sendika çalışanları şimdi de yağmurlu havalara hazırlanıyor.

Güvencesiz çalışma koşullarına karşı Enerji-Sen sendikasında örgütlenen işçiler bir direnişin en büyük zorluğu olan maddi sıkıntılarla boğuşmaya da devam ediyor. Direniş boyunca herhangi bir ücret alamayan işçiler çadırdaki ihtiyaçlarını oluşturdukları dayanışma sandığı ile karşılıyor ama asıl sıkıntı evlerde, mutfaklarda…

Direniş süresi boyunca bebekler dünyaya geldi, çocuklar okula başladı, kiralar ödenemedi, borçlar birikti. Elbette ki bu sıkıntılar çadıra da yansıdı. Bunun üzerine sendika ve işçiler geçici-günlük işler bularak harçlık edinebildiler. Tıpkı diğer direnişlerde olduğu gibi BEDAŞ direnişinin de öğrettiği pek çok şeyden biri, yalnız işçilerin değil aynı zamanda ailelerin de direnişte olduğudur. Bu açıdan direniş süresince destek olan, Cuma eylemlerine gelen, hepsinin ötesinde direnişi sahiplenen ve söz haklarını kullanan işçi ailelerinin, özellikle de işçilerin eşlerinin direnişe katkısı büyük.

Direnişin ilk zamanlarından bu yana Enerji-Sen sendikasının BEDAŞ yönetimi ile sürdürdüğü görüşmelerde yeni ihalenin yapılmasıyla birlikte direnişçi işçilerin işbaşı yapacağı belirtiliyordu. Şimdi gözler bayram öncesi açılan ihale sürecinin en kısa sürede tamamlanmasında.

Direniş süresi boyunca Cuma eylemlerini önemli bir katılımla devam ettiren BEDAŞ işçileri, Galatasaray Lisesi önünden başlayarak güzergahları üzerindeki diğer direnişlerle dayanışarak da devam ettirdiler. Taşeron çalışmanın temel çalışma biçimi haline getirilmeye çalışıldığı bugünlerde “Taşerona teslim olmayacağız!” şiarıyla yola çıkan işçiler her Cuma olduğu gibi bu Cuma da tüm emek dostlarını saat 15:30’da Galatasaray Lisesi önüne bekliyorlar.

Yorumlar kapalıdır.