“Kahverengi Veba” çıktı!
“Kahverengi Veba”, biri Hitler’in iktidara gelişinden hemen önce biri de hemen sonra olmak üzere Almanya’ya yaptığı iki seyahatin notlarını kitaplaştıran Fransız devrimci Daniel Guérin’in hem Nazilerin hem de sosyal demokrasi ve Komünist Partisi’nin tabanından ayrı ayrı tanıklıklar aktarıyor.
Özellikle sosyal demokrat ve komünist işçiler arasında tepeden gelen karşı basınca rağmen var olan birleşme arzusu, faşizmin zaferinin temelinde yatan gerçeklere işaret ediyor. Zira, o dönem özellikle 3. Enternasyonal’deki bürokratik yozlaşmaya paralel olarak geliştirilen politikalar ve Alman Komünist Partisi’nin de bu süreçten payını alarak hayata geçirmekten kaçındığı “birleşik cephe” taktiği milyonlarca insanın hayatına malolan Hitler iktidarını engellemenin yegane yolu olarak, tanıklıklar tarafından da doğrulanıyor.
Bu açıdan bakıldığında, Guerin’in aktarımları bugün “faşizm” ve “demokrasi” üzerine yürütülen tartışmalara önemli bir katkı sunmakta.
“Belki de, dostlarımızı ziyaret etmekte, diğer Almanya’yı yaşamakta biraz geç kaldık. Diğer Almanya’yı ilkinden bir sınırdan daha geniş, bir okyanustan daha derin bir uçurum ayırıyordu. Faşizm halkın birliğini istese de, bu ülke hiçbir zaman birbiriyle bu kadar uzlaşmaz iki kampa bölünmemişti.”
Yazar : Daniel Guérin
Çevirmen : Volkan Yalçıntoklu
Sayfa sayısı : 155
Yayınevi : Habitus
Yorumlar kapalıdır.