Hastanelerde kürtaj fiilen yasak
Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu’ndan kadınlar 3 Mayıs Cuma günü Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanarak fiili olarak kürtaj yasağının yaygınlaşmasını ve doğum kontrol yöntemlerine erişimin zorlaşmasını protesto etti.
“Kürtaj haktır karar kadınların”, “Devlet elini bedenimden çek”, “Bedenimiz, emeğimiz, kimliğimiz bizimdir”, “Yasada hak, hastanede yasak”, “Kadın düşmanı Tayyip Erdoğan”, “Ücretsiz güvenli kürtaj haktır” sloganlarını atan kadınlar, hastanelerdeki fiili kürtaj yasağını, erkeklerin korunmamasını, tıbbi kürtaj varken cerrahi kürtaj yapılmasını kabul etmediklerini ifade ettiler.
Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu üyesi kadınlar, hastane bahçesindeki hasta ve hasta yakınlarına “İstemeden hamile kalırsanız” başlıklı kitapçık dağıttılar.
Erdoğan’ın Sözleri Yasalaşıyor!
Geçen yıl Temmuz ayında kadınların direnişi ile karşılaşan kürtaj yasası değişikliği rafa kaldırılmış, ardından da Erdoğan kürtajın yasaklanması ile ilgili açıklamalarına devam etmişti. Halihazırda özellikle Anadolu’da erişilmesi zor bir uygulama olan kürtaj, Erdoğan’ın Mayıs 2012’de yaptığı ve süregelen açıklamalarında değindiği, kürtajın yasaklanması gerektiğine dair sözleri nedeniyle, sanki ortada yasal bir engel varmış gibi devlet hastanelerinde kürtaj neredeyse durduruldu. Platform okuduğu metinde bu durumu şu sözlerle ifade etti;
“Hastanelerde kürtajla ilgili fiili yasak sürüyor. Kürtaj yasağı ile kadınların bedenleri, doğurganlıkları, cinsellikleri denetlenirken kürtaj hizmetine ulaşmanın, güvenli koşullarda kürtaj yaptırmanın ne kadar güç olduğunu görüyoruz.
“Hükümet ileri sürdüğü ‘Beş çocuğa erken emeklilik’ yalanıyla kadınların çok çocuk doğurmaları için, bedenleri ve hayatları üzerine zorbaca baskı yapıyor. Yasada 10 hafta sınırına rağmen sekiz haftaya kadar kürtaj yapan ya da hiçbir tıbbi ve yasal gerekçe sunmadan kürtaj yapmayan kamu hastaneleri var.”
GEBLİZ: Bedenimiz Bizimdir!
Daha öncede gazetemizde GEBLİZ (gebelik izleme programı) gibi bir uygulamaya anne ve bebek ölümlerinin takibi ve azaltılması için başvurulduğu söyleniyor olsa da ortada daha ‘anne’ ve ‘bebek’ dahi yokken; gebelik testi yaptıran kadınların takip edilmesi, kürtaj hakkının kullanılması önünde yeni bir engel daha getirdiğini belirtmiştik. Zira gebelik testinin ardından hekimlerin evlere gelerek kadınları takibe alması, kadınların özel hayatını hiçe sayan ve rahmindeki bu değişikliğin geleceği hakkında kadının kararını tek başına almasını zorlaştıran bir durum. Üstelik kadın bekârsa ve gençse, bu uygulamayla gebeliğin kadının ailesi tarafından öğrenilmesinin yeni kadın katliamlarına davetiye çıkaracağını belirtmiştik.
Aynı zamanda hükümetin ‘sağlıkta dönüşüm’ adını verdiği program ile birinci basamak sağlık kuruluşları yani kürtaj hizmetine en yaygın ulaşılan “Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması” (AÇSAP) Merkezlerini tasfiye ettiğini belirten platform, SGK’nin gittikçe kısılan sağlık hizmetleri içinde kürtajın parasının karşılanmamasından, bu yüzden kamu hastanelerinde kürtaj yaptıramayan kadınların fahiş paralar ödemek ve sağlıksız koşullarda kürtaj yaptırmak zorunda kalmalarına değindi.
Kadınlara en az 3 çocuk doğurmaları gibi yönlendirmelerle bakamayacakları çocukları doğurtmaya çalışan hükümet aksi durumda kadınları kamusal sağlık hizmetlerinden dışlıyor. Taksim İlkyardım Hastanesi de buna bir örnek, Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu olarak kadın doğum bölümü olduğu halde kürtaj yapmayan hastanelerden biri olan Taksim İlkyardım Hastanesi dahil tüm hastanelerde ücretsiz, sağlıklı, erişilebilir ve güvenli koşullarda kürtaj hizmeti verilmesini ve kürtajda 10 haftalık yasal süreye uyulmasını ve yasal sürenin 12 haftaya çıkarılmasını istiyoruz
İl Sağlık Müdürlüğüne soruyoruz;
* İstanbul’da nitelikli, ücretsiz, güvenli kürtaj hizmeti için nereye başvurulabilir?
* 10 haftaya kadar kürtaj hak olduğu halde, bu hakkı fiili olarak engelleyen hastaneler hangileri?
* Taksim Hastanesinde neden kürtaj yapılmıyor?
* Herhangi bir gerekçe bildirmeksizin, keyfi olarak kürtaj başvurularını geri çeviren hastaneler ve sorumluları hakkında yaptırım uygulandı mı?”
Yorumlar kapalıdır.