İUB-DE bildirisi: ABD’de kürtaj hakkı kararının iptaline hayır!

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal’in (İUB-DE) Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi’nin kürtaj hakkına dönük mahkeme kararını iptal tehdidi karşısında yayımladığı bildiriyi okuyucularımızla paylaşıyoruz.

Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi’nin kürtaj hakkı hükmünü bozmaya yönelik tehdidini durdurmak için feminist bir seferberlik çağrısında bulunuyoruz!

Yargıç Samuel Alito’nun 2 Mayıs Pazartesi günü Politico portalında yayımlanan sızdırılmış görüş taslağına göre, Birleşik Devletler Yüksek Mahkemesi, 1973 tarihli Roe v. Wade tarihi kararını “başından itibaren feci şekilde yanlış” atfediyor. Roe v. Wade kararı, Roe’nun uygulamada olduğu bugün bile yoksul, siyah, yerli ve göçmen kadınlar özellikle ülkenin muhafazakâr eyaletlerinde kürtaja erişimde hâlâ oldukça büyük zorluklar yaşamalarına rağmen, mücadeleler sayesinde 50 yıl önce Amerika Birleşik Devletleri’nde kürtaj hakkını serbestleştirmişti.

Eğer Yüksek Mahkeme Roe kararını bozarsa, ABD eyaletlerinin yarısından fazlasında kürtajın yasaklanmasının ve suç sayılmasının yanı sıra uygulama konusundaki karar (federal bir karar olmaktan çıkıp) eyalet hükümetlerinin eline geçmiş olacak. Teksas’ta var olan “Kalp Atışı Kürtaj Yasası”nın uygulanacağı eyaletlerde durum daha da ciddi olacak. Çünkü bu eyalet yasası sadece kürtaj hakkını engellemiyor; aynı zamanda kürtaj yaptıran bireyi ve kürtajın gerçekleştiği klinik, doktor gibi uygulamanın işbirlikçisi sayılan kişi ve kurumları ihbar eden herkese para ödülü sunuyor ve ihbar edilenler birkaç yıl hapis cezasına çarptırılma tehdidiyle karşı karşıya kalıyor. Bu şekilde aşırı sağ gruplar ve bireyler, kadınların bedenlerini silah olarak kullanarak güçlendirilmiş oluyorlar.

Bu politika, Kilise ile birlikte kadınların bedenleri üzerinde karar verme hakkını kısıtlamaya çalışan gerici ve kadın düşmanı Donald Trump’ın politikasıdır. 2016 başkanlık seçimlerinden hemen önce Donald Trump’ın, Roe kararını “otomatik olarak” bozacak Yüksek Mahkeme yargıçları atamaya söz verdiğini hatırlayalım, ki Trump başkanlığı sırasında Yüksek Mahkeme’ye üç yeni muhafazakâr yargıç atayarak Mahkeme’de muhafazakârların altıya üç çoğunluk elde etmesini sağlamıştı.

Yüksek Mahkeme’nin yakında vereceği düşünülen karara katılmadığını söyleyen Joe Biden’dan gelen ve konunun ciddiyetine kıyasla oldukça kayıtsız kalan açıklamalar, Demokrat Parti’nin de ikiyüzlülüğünü ortaya koyuyor. Roe’nun yürürlükte olduğu 50 yıl boyunca, Demokrat Parti (hem Kongre’de hem de Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğa sahipken bile) bir kürtaj yasası çıkarmak için uğraşmadı ve kürtaj hakkını (yasalaştırmak yerine) bir Yüksek Mahkeme kararına bağlı olarak bırakarak sürekli tehdit altında kalmasına göz yumdu.

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) olarak, bu muhafazakâr adıma karşı kürtaj hakkını savunmak için Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşen seferberlikleri destekliyoruz. Siyah, yerli, göçmen ve yoksul kadınlara yönelik kısıtlamalar veya keyfi ayrımcılık olmaksızın, hamile kalma kapasitesine sahip tüm kimlikler için yasal, güvenli, parasız ve erişilebilir kürtaj hakkı talep ediyoruz.

Haklarımızı kısıtlamaya yönelik her türlü girişimi engellemek için yalnızca kadınların bağımsız seferberliğinin gücüne güveniyoruz. Hükümetlerden koparabileceğimiz bir kazanımı ancak mücadele ile sağlayabiliriz. Bu yüzden “Tek bir adım bile geri atmayacağız! Haklar sokaklarda savunulur ve kazanılır!”

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal

7 Mayıs 2022

Yorumlar kapalıdır.