Arjantinli kadınlardan kürtaj hakkı için destek çağrısı!

Arjantin’de kadınlara yasal, parasız ve güvenli kürtaj hakkını tanıyan yasa tasarısı 28 Mayıs’ta sekizinci defa Kongre’ye sunulacak. Kürtaj tasarısı geçtiğimiz yıl 8 Ağustos’ta Senato’da reddedilmişti. Ülkede 1921’den beri yürürlükte olan mevcut yasaya göre, kürtaja sadece tecavüz sonucu hamileliklerde veya doğum yapacak kadının hayati tehlikesi olduğu durumlarda izin veriliyor. İsteğe bağlı kürtaj olanlara ise cezai yaptırımlar söz konusu. Latin Amerika’nın pek çok ülkesinde yasadışı kürtaj işçi, genç ve göçmen kadınların başlıca ölüm nedenlerinden biri. Kadınlar, bu bölgelerde kürtaj hakkının yasallaşması için mücadele ediyor.

Kürtaj Hakkı için Ulusal Kampanya’nın yanı sıra kadın grevinin örgütleyicilerinden biri ve Ni Una Menos (Bir Kişi Daha Eksilmeyeceğiz) hareketinin bir parçası olan Isadora, 28 Mayıs’ta Arjantin Ulusal Kongresi’ne sunulacak kürtaj yasası tasarısı için tüm dünyadan kadınları destek olmaya çağırıyor. Isadora, Arjantin’deki Izquierda Socialista (Sosyalist Sol) partisinden kadınların bağımsız feministlerle bir araya gelerek kapitalizme ve erkek egemen şiddete karşı birlikte örgütlendikleri bir oluşum. Yasa tasarısı 28 Mayıs’ta sunulacağı için uluslararası destek kampanyası 20 Mayıs tarihine kadar kurumların imzasına açık olacak. Biz İşçi Demokrasisi Partisi’nden kadınlar olarak Arjantinli kız kardeşlerimizin yasal kürtaj hakkı mücadelesini desteklemek amacıyla metne imzacıyız. Sizleri de imza vermeye ve destek olmaya davet ediyoruz. Tüm kadın örgütleri, sendikalar, kitle örgütleri ve siyasi partilere çağrımızdır.

kadindayanismasi2014@gmail.com adresi üzerinden imzacı olabilirsiniz.

Isadora’nın çağrı metnini aşağıda sizlerle paylaşıyoruz:

“Sevgili kadınlar,

Arjantin’de Yasal, Parasız ve Güvenli Kürtaja ilişkin yasa tasarısı 28 Mayıs Dünya Kadın Sağlığı Hareketi Günü’nde Kongre’ye sekizinci defa sunulacak.

Kürtaj hakkımız için verdiğimiz mücadele kapsamında sokakları terk etmediğimizi ve yeşil dalganın gücünü bir kez daha göstermek amacıyla Ulusal Kongre’nin önünde kitlesel bir eylem gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Ancak tüm geleneksel ve reformist partiler, özellikle Ekim ayında gerçekleşecek başkanlık seçimleri olmak üzere çeşitli argümanlar öne sürerek seferberliğimizi bastırmaya çalışmaktalar.

Kürtaj Hakkı için Ulusal Kampanya’nın bir parçası olan Isadora olarak bizler, kürtaj hakkımız yasallaşana kadar savaşmayı sürdüreceğimizi göstermek için o günün sokaklara döküldüğümüz bir mücadele günü olmasında ısrarcıyız.

Bu bağlamda, Uluslararası Kürtaj Kampanyası Komisyonu olarak, yasa tasarısını ve yasal kürtaj mücadelesini desteklemek amacıyla diğer ülkelerdeki feminist örgütleri ve kadın hareketinin önderlerini bir araya getiren uluslararası bir kampanya başlatıyoruz. Bu doğrultuda tüm dünyadan kadın örgütlerini kampanyaya destek vermeye çağırıyoruz.

Isadora.”

Yorumlar kapalıdır.