Direnen BEDAŞ işçilerine polis müdahalesi

Cengiz-Kolin-Limak ortaklığı, BEDAŞ’ın özelleştirilmesinden önce çalışan taşeron şirketlerinin sözleşmelerini 1 Ağustos itibariyle feshederek işçilerin büyük çoğunluğunun işine son vermişti. Bugün (5 Agustos), hukuksuzluğa ve vurdumduymazlığa karşı seslerini duyurup, işlerini ve ekmeklerini geri kazanmak isteyen mücadeleci işçiler, sabah erken saatlerde firma binasının önüne gelip toplandılar.

“Ekmek Yoksa, Adalet Yoksa, Barış da Yok” sloganları atan işçiler, sendika sözcüsünün konuşmasının ardından polis şiddetine maruz kaldılar. İş yerlerine geri dönmek talebiyle ve sendikalarının yelekleriyle ileriye atılan cesur enerji işçileri, karşılarında kasklarıyla, coplarıyla ve plastik kalkanlarıyla bir polis taburu buldu. Buna rağmen geri düşmeyen ve yalpalamayan enerji işçileri, BEDAŞ Genel Müdürlüğü’nün “Bugün git, yarın gel.” şeklindeki küstah tavrını unutmayarak, taşan sabırlarıyla firma binasına girmekte direndiler.

Onurlu bir yaşam talebinin taşıyıcıları olan enerji işçilerine polisin sert müdahalesi gecikmedi. Biber gazıyla kitleyi dağıtmaya çalışan polisin bu uğraşı sonuç vermeyince, Taksim Meydanı’nda duran otobüsler dolusu birimleri yardımlarına çağırdılar. Meydan’dan gelerek direnişçileri arkalarından saran polis taburu, gerginliğin yükselmesinde etkili bir rol oynadı. İki tarafı da sarılı bulunan enerji işçileri ise fiziksel herhangi bir tavizde bulunmayarak yerlerinden ayrılmadılar.

İleri Demokrasinin Bilançosu: 3 Yaralı, 11 Gözaltı

Müdahalesi sırasında, hükümet politikasının sendikalara ve sendikalı olanlara karşı duyduğu hoşnutsuzluğu kanırlarcasına, Enerji-Sen heyetindeki Enerji-Sen Genel Başkanı Ali Duman ve Enerji-Sen eski Genel Başkanı Kamil Kartal gözaltına alındı. Polis saldırısı bununla da yetinmedi, BEDAŞ binasına “İşimizi geri istiyoruz” yazılı bir pankart asmaya çalışan 9 işçiyi de gözaltına aldı. Böylece gözaltına alınanların sayısı 11’e yükseldi.

Ne var ki, “ileri demokrasi”, hak arayanlara verdiği cevabın noktasını daha koymamıştı. Gözaltıların yanı sıra üç işçi yaralandı, bacağı kırılan Enerji-Sen Örgütlenme Sekreteri Ercan Yalçın ambulansla hastaneye kaldırıldı. Polis saldırısı sonucu Enerji-Sen İşçi Sağlığı ve Güvenliği Sekreteri Mustafa Bozali’nin de kaşı yarıldı ve parmağı kırıldı.

Taviz Yok

11 işçinin gözaltına alınmasının ve 3 işçinin de yaralanmasının ardından oturma eylemi yapan işçiler geri adım atmayacaklarını, cesaretlerinin kırılmadığını “Ya gözaltına alınanlar serbest bırakılır ya da hepimizi gözaltına almak zorunda kalırsınız.” sözleriyle ifade etti. Enerji işçilerinin bu kararlılığı, BEDAŞ yönetimini görüşmelere başlamaya zorladı. DİSK Genel Sekreteri ve Enerji-Sen Genel Sekreteriyle BEDAŞ yönetiminin arasında başlayan görüşmeler polisin firma binasının bahçesine geri çekilmesini sağladı.

Tarihten gelen haklılıklarıyla işçilerin oluşturdukları bu sarsılmaz irade, polisin copunu tüy kadar hafif, işçinin yumruğunu ise bir balyoz kadar ağır kılabiliyor. Enerji işçileri de, işte bu terazinin kendilerinden yana düşmesi için, yarın (6 Ağustos) saat 09:00’da, yine BEDAŞ binasının önünde toplanılması adına bir çağrı gerçekleştirdi.

İşten çıkarmalar yasaklansın!

Yaşasın BEDAŞ işçisinin onurlu direnişi!

Yaşasın sınıf dayanışması!

Yorumlar kapalıdır.