İzmir’de Gezi tutsaklarına tahliye

2 Kasım Cuma günü İzmir’de, Gezi direnişine destek eylemlerinde yer aldıkları için tutuklanan 7 direnişçi ilk duruşmada tahliye edildi.

İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, ‘Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahla katılarak ihtara rağmen dağılmama’, ‘Görevi yaptırmamak için direnme’, ‘Terör örgütü üyesi olmamakla birlikte terör örgütü adına suç işlemek’ iddialarıyla 17’şer yıla kadar hapis cezası istenen tutuklu sanıklar ile tutuksuz sanıklar, sanıkların avukatları ve izleyiciler katıldı.

Mahkeme öğle arasına girdiği zaman mahkemeyi takip eden devrimci kurumlar basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını, tutuklu sanıklardan Görkem Özer’in iddianamesinde 20 Mart 1995’de gözaltına alınan ve 55 gün sonra kimsesizler mezarlığında bulunan Hasan Ocak’ın facebook sayfasını beğenmesi suç delili olarak gösterildiği için, duruşmaya desteğe gelen Hasan Ocak’ın ailesi okudu. Basın açıklaması, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP İzmir İl Başkanı Cavit Uğur ve İzmir Yenikapı Tiyatrosu yönetmeni Orçun Masatçı’nın konuşmalarıyla devam etti. Kitle “Gezi tutsakları yargılanamaz”, “Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganlarını attıktan sonra mahkemeyi takip edebilmek için duruşma salonuna geçti.

7’si tutuklu 14 sanığın hepsi öne sürülen tüm suçlamaları reddetti. Tutuklu sanıklar, Gezi direnişinin bir halk hareketi olduğunu ve eylemlere kendi iradeleriyle katıldıklarını, bunun en doğal demokratik hakları olduğunu savunarak tahliyelerini talep ettiler. Tutuksuz sanıklar ise aynı gerekçeleri savunarak adli kontrolün kaldırılmasını talep etti. Buna karşılık savcı, tutuklu sanıkların tutuklunun halinin devamını ve tutuksuz sanıklardan Esra Ayyıldız’ın evine bulunan parti faaliyet raporunu göz önünde bulundurulmasını ve tutuklanmasını talep etti. Mahkeme heyeti karar için ara verdikten sonra tutuklu sanıkların tahliyelerine ve tutuksuz sanıklara uygulanan adli kontrolün kaldırılmasına karar verip, duruşmayı erteledi.

Tahliye edilen direnişçilerin isimleri şöyle:
“ESP İl Eş Başkanı Pınar Türk, Seyithan Korkmaz, Sercan Üstündaş, Süleyman Göksel Yerdut, Mehmet Polat, Görkem Özer ve Gizem Türkmen.”

Yorumlar kapalıdır.