UPS’de grev aşamasına gelindi

UPS firmasıyla TÜMTİS arasında devam eden ikinci dönem toplu iş sözleşmesi (TİS) süreci anlaşmazlıkla sonuçlandı ve grev aşamasına gelindi. İşçilerin ücret artışı ve sosyal hak taleplerini ısrarla reddeden UPS yönetimi, işçilere greve çıkmaktan başka bir seçenek bırakmadı.

UPS işçileri bir yıl süren kararlı bir direnişin ardından, patrona boyun eğdirmiş ve iki sene önce sendikalı olduğu için işten atılan işçilerin geri alınmasının ardından, ilk toplu sözleşme imzalanmıştı. Asgari ücretle, insanlık dışı koşullarda çalışmaya zorlanan işçiler, ilk TİS sürecinde, işyerine sendikanın girebilmesi için görece düşük bir ücret artışına razı olmuştu. Şu anda asgari ücretin biraz üstünde bir rakamla, ağır iş şartlarında çalışmaya devam eden işçiler, en az 250 TL’lik zam talebinde bulunuyorlar ve işyerinde taşeron çalışmanın son bulmasını istiyorlar.

İşveren ise, enflasyon oranında zam artışı teklif ediyor ve sözleşmenin üç yıllık olması halinde, taşeron işçileri kadroya alacağını belirtiyor. Teklifinin kabul edilmemesi halinde ise, işçileri, bölümleri kapatarak işçileri işten atmakla tehdit ediyor. Patronun dayatmalarından çekinmeyen sendikalı UPS işçilerinin neredeyse tamamı, sendikanın işçilerin taleplerinden geri adım atmaması ve grev silahının kullanılması konusunda ısrarlı. UPS işçilerinin TİS sürecinde göstereceği kararlılık ve direniş, başta kargo sektöründeki işçiler olmak üzere işçi sınıfının tümü için anlamlı ve yol gösterici bir örnek olacak.

Yorumlar kapalıdır.