Hafta tatilinde çalışmak zorunda mıyım?

Hafta Tatili, işçinin anayasal ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan “dinlenme hakkı”mızın bir bölümünü oluşturur. Buna göre, işçi haftanın 6 günü çalışmışsa, 7. Gün herhangi bir iş karşılığı olmaksızın ücreti ödenir. Burada önemli olan, ücreti, aylık maktu ücret üzerinden ödenen işçiler için ayrıca hafta tatili ücreti ödenmediğir. Ancak, 7. Gün çalışma yapılırsa, bir ücret daha ödenir. Yani aylık 1.000 TL net ücretle çalışıyorum. Hafta tatillerinde çalışmadığımda işveren ayrıca bir ücret ödemez ama ücretimde kesinti de yapamaz. Hafta tatilinde çalışırsam işveren, bir günlük ücretime karşılık gelen ücreti bulup, bunu bana, beni çalıştırdığı için öder.

Peki işverenin, işçiyi hafta tatilinde de çalıştırmaya hakkı var mıdır?

Hafta tatili, mutlak emredici olarak düzenlenmiş. Yani işverenin, işçiyi sürekli 7 gün çalıştırma talebi bir kenara, işçi bunu kendisi istese bile (örneğin günlük ücretle çalışan işçinin 7 gün çalışmak istemesi) işveren işçiyi sürekli 7 gün çalıştıramaz. Çalıştırırsa, idari cezai hükümler söz konusu olacağı gibi, işçinin ücreti de 7. Gün çift gündelik ücret olarak ödenir.

İşveren hafta tatillerinde beni çalıştırmak isterse ne yapacağım?

İşveren, bizden bir onay aldıysa bazı olağanüstü durumlarda, hafta tatilinde de -istisnai olarak- çalışma yaptırabilir. Bu mesela yılda birkaç kez olabilir. Ancak bu durumda, takip eden hafta serbest zaman da kullandırmalıdır. Bunları yapmazsa, bir sonraki hafta tatili çalışmasına katılmazsınız. İşveren bu nedenle sizi işten çıkarırsa kıdem ve ihbar tazminatlarına hak kazanırsınız. Çünkü işten çıkarması haksız olur.

Hafta tatili pazar günü müdür?

Her zaman değildir. Haftanın altı günü çalışmış olmamız kaydıyla, bir tam gün tatilimiz başka bir günde kullandırılmışsa, Pazar günü çalıştım diye ayrıca ücret isteyemiyoruz.

Sorularınız için: iscicephesi@gmail.com

Yorumlar kapalıdır.