Hükümetin “Passolig Kart” fiyaskosu

2011 Yılında hazırlanan yasa tasarısıyla hayata geçmeyi bekleyen e-bilet yerel seçimlerden hemen sonraki gün uygulamaya koyuldu. Peki neden e-bilet? Neden Aktifbank? Neden seçimlerden sonra?

E-bilet, 6222 sayılı “sporda şiddeti ve düzensizliği önleme” yasa tasarısıyla gündeme oturdu. Sistemin yegane amacı Gezi ayaklanması sonrası politikleşen tribünleri kontrol altına almaktı. Fişleme aracı Passolig karta sahip olabilmek için tüm kimlik bilgilerinizi Aktifbank ile paylaşmanız gerekiyor. Uygulama, bir yandan fişlemeyi amaçlarken diğer yandan ise Çalık Grubu’na ait Aktifbank’ın kârlılığını hedefliyordu.

Aktifbank hükümete yakın (Başbakanın damadının CEO’su olduğu) bir sermaye grubuna ait bir yatırım bankası ve bireysel müşteri hizmeti verememekte. Aktifbank sadece kredi imkanı sunabilen bir banka iken Passolig kartı 3 çeşit (ön ödemeli, banka kartı, kredi kartı) kart yaparak ve bu kartları kendi bankacılık sistemlerine entegre ederek yatırımını ve karlılığını arttırmaya çalışıyor. Böylece bireysel hizmet verebilme imkanına da Passolig kartla sahip olabiliyor.

E-Bilet uygulamasından elde edilecek gelirin yüzde 55’i AktifBank’a, yüzde 40’ı kulüplere, yüzde 5’i TFF’nin kasasına gidecek. Tüm bu koşulları sağlayabilmek için AKP hükümetinin yerel seçimleri kazanmasını bekleyerek 1 Nisan itibari ile uygulamaya sokulan Passolig kart her şeyi ile (politik, ekonomik) bir sorun haline geldi.

Tribünleri susturmaya ve fişlemeye çalışan bir hükümet ve sermaye grubunun ortak çalışmalarının meyvesi olarak hayata gecen Passolig tüm taraftar gruplarınca tepki ile karşılanırken bugüne kadar oynanan tüm futbol karşılaşmaları boş tribünlere oynanarak geçti. Bu durumdan rahatsız olan ve hiç kâr sağlayamayan Spor kulüpleri de Passolig uygulamasına sitem eder hale geldi.

Tüm bu yaşananların ardından Taraftar Hakları Dayanışma Merkezi’nin açtığı dava sonucu Ankara 16. Tüketici Mahkemesi’nce açıklanan karar gereğince Passolig kart uygulaması durduruldu. Önümüzdeki süreçte Passolig kart fişleme uygulaması hükümet tarafından tekrar desteklenerek devam mı edecek yoksa uygulamadan tamamen kalkacak mı hep birlikte göreceğiz.

Yorumlar kapalıdır.