Şişecam grevi hükümet kararıyla durduruldu

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde Kristal-İş sendikası ve patronlar arasında uzlaşma olmaması üzerine 5.800 cam işçisi 20 Haziran tarihinde greve çıktı. 10 ayrı fabrikada patlak veren grevin ana talepleri; ücret zammı, asgari ücret ile 1.200 TL ücret karşılığında çalışan 3 bin işçi için iyileştirme zammı, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin uygulanması ve rapor alan işçilerin maaşında yapılan kesintilerin sona erdirilmesi. Bu taleplere karşılık patronların sendikası olan Cam İşverenleri Sendikası yaptığı açıklamada ‘cam işkolunda dünya genelindeki eğilimler hakkında bilgilendirildiği halde Kristal-İş’in, yaşanan krizi görmemezlikten gelerek taleplerinde ısrarlı olduğunu’ belirtti. Krizin faturasını işçilere kesmek isteyen patronlar utanmadan Şişecam’ın, ‘krizin ağır koşullarına karşılık işgücü azaltmasına gitmeyen ender kuruluşlar’ arasında olduğunu da açıklamalarına ekledi.

Yaklaşık bir hafta patronların bütün saldırılarına göğüs geren; TOMA’lara, jandarmalara karşı fabrika önünde oturan, patronların camları fabrikadan kaçırma girişimlerini önleyen işçilerin grevi Bakanlar Kurulu tarafından ‘genel sağlığı ve millî güvenliği bozucu nitelikte görüldüğü’ gerekçesiyle, 60 gün süreyle, ertelendi. Bu keyfi yasağın ardından Kristal-İş “Hükümet bu kararıyla demokrasiye ve sendikal haklara zerre kadar saygı duymadığını ortaya koymuştur.” açıklamasında bulundu. Ayrıca Danıştay’a yürütmeyi durdurma ve iptal davası açılacağı belirtildi. Şişecam işçileri bu kararı protesto etmek için, AKP bürolarına yürüyüş düzenledi ve direnişe devam kararlığını ifade etti. 2001 ve 2003’teki Şişecam grevleri, “milli güvenliği bozucu nitelikte”, 2004’teki grev ise “genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte görülmesi” gerekçe gösterilerek ertelenmişti.

Özel sektörde çalışan işçilerin yalnızca %3’ünün sendikalı olduğu bir ülkede hükümet eliyle bir grevin komik gerekçelerle yasaklanması patronların ve hükümetin işçi sınıfından ne kadar korktuğunun göstergesidir. Grev yasağı derhal kaldırılmalı, işçi hareketi tüm kesimleriyle Şişecam işçilerinin mücadelesi etrafında kenetlenmelidir.

Yorumlar kapalıdır.